Svijet

Makrona doček za kralja Čarlsa koštao kao luks stan! Za večeru poslužili jastoga, samo za piće otišlo 40.000€

Autor Jana Desovski

Večera sa jastogom za kralja Čarlsa koštala je Francusku 450.000 eura.

Izvor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Raskošna večera sa jastogom za kralja Čarlsa III koštala je kancelariju francuskog predsjednika 475.000 eura (400.000 funti), prema revizorskoj kancelariji zemlje. Predsjednik Emanuel Makron povukao je sve korake za posjetu monarha – gosti su bili počašćeni plavim jastogom, rakovima i asortimanom sireva.

Ali u svom godišnjem izvještaju o predsjedničkim računima, Cour des Comptes je upozorio da je veća potrošnja na državne prijeme doprinijela da njihov budžet od 8,3 miliona eura ostane u minusu. Od novca utrošenog na večeru, preko 165.000 eura je otišlo na ketering, a još 40.000 eura na piće.

Ekstravagantni banket u Versajskoj palati bio je dio trodnevne državne posjete kralja Čarlsa Francuskoj, čiji je cilj bio jačanje ključnog saveza između dvije zemlje. Prvobitno je bio zakazan za mart, ali je odložen nakon što su velike gradove pogodili rasprostranjeni protesti zbog penzione reforme.

Kraljeva posjeta nije jedina koja se navodi u izvještaju, a spominje se i banket za indijskog premijera Narendra Modija u Luvru u julu 2023. koji je koštao predsjedničku kancelariju 412.000 eura.

Kao rezultat veće potrošnje, uključujući i ove državne prijeme, rashodi su povećani za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je Kancelarija za reviziju.

To je u poređenju sa samo 6,5% povećanja prihoda koje je zaradilo predsjedništvo.