Svijet

Osuđeni ruski špijuni u Sloveniji: Krivicu priznali na tajnom saslušanju, protjeruju ih iz zemlje

Autor Ivana Vlajković

Osuđeni su ruski špijuni koji su uhapšeni u Sloveniji.

Ilustracija.
Izvor: YouTube/Wanderer Walks/Screenshot

Par za koji se vjeruje da su ruski špijuni, a koji je uhapšen u Sloveniji krajem 2022. godine danas je osuđen na više od godinu i po dana zatvora, objavio je sud u Ljubljani, naredivši i njihovo protjerivanje sa slovenačke teritorije.

Oni su se predstavili kao Ludvig Giš i Marija Rosa Majer Munos i priznali su krivicu na tajnom saslušanju. Osuđeni su za "špijunažu i falsifikovanje dokumenata", objavili su sudski izvori. Budući da su već proveli u pritvoru kolika im je kazna izrečena, neće ići u zatvor, nego će biti deportovani. Biće im zabranjen ulazak u Sloveniju na pet godina. Nije rečeno gdje će biti deportovani.

Suđenje se odvijalo usred nagađanja o mogućoj razmjeni zarobljenika. Prema portalu N1, koji se poziva na anonimne izvore, ovo dvoje ruskih državljana trebalo je da budu u sklopu te razmjene, koja bi se realizovala "u narednim satima između Rusije, Sjedinjenih Država, Nemačke i Bjelorusije".

Vol strit žurnal im je u junu posvetio poduži članak u kojemu je opisao njihov životni stil koji podsjeća na onaj iz popularne TV serije "Amerikanci". Dvoje osumnjičenih agenata stranih obavještajnih službi (SVR) u Sloveniju je stiglo 2017. godine s argentinskim pasošima. Prije hapšenja u decembru 2022. godine živjeli su u Ljubljani.

Da bi se što bolje pritajila i integrisala u okolinu, žena je tamo otvorila onlajn umjetničku galeriju, a njen suprug je vodio IT kompaniju. Po informacijama slovenskih medija, par ima oko četrdeset godina i dvoje djece. Poslednjih dana je najmanje pet ruskih i jedan rusko-njemački protivnik osuđeni za izdaju. Među njima je i aktivista koji je "sarađivao s Ukrajinom". Svi su zatvoreni u Rusiji i kako su rekli njihovi rođaci i nevladine organizacije, prevezeni su na nepoznata odredišta.

Ovaj neobičan fenomen izazvao je glasine o mogućoj skoroj razmjeni zarobljenika između ruskih zatvorenika i Amerikanaca uhapšenih u Rusiji. Vašington i Moskva priznaju da aktivno pregovaraju o razmjeni u vezi sa američkim novinarom Evenom Gerškovičom, nedavno osuđenim u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže.

I sam ruski predsjednik Vladimir Putin spominjao je, kao mogući adut u pregovorima, slučaj Vadima Krasikova, koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj.