Svijet

OVAKO JE UBIJEN LIDER HAMASA: Hanije likvidiran u Teheranu navođenom raketom koja je ispaljena iz druge zemlje

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Ismail Hanije bio je dio Hamasa decenijama, a posljednjih godina vodio je političke operacije militantne grupe iz egzila, pojavljujući se kao jedan od najvidljivijih lidera grupe tokom rata sa Izraelom u Gazi.

Izvor: AP

Hamas i iranski državni mediji su u sredu objavili da je 62-godišnji Hanije ubijen u Teheranu. Hamas tvrdi da je Hanije ubijen u izraelskom “udaru” na njegov stan, dok je izraelska vojska odbila da to komentariše.

Još niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Smrt Hanijea je značajan udarac za Hamas u vrijeme kad tenzije skaču širom Bliskog istoka oko razornog rata u Gazi, te otvara ozbiljno pitanje o budućnosti pregovora između Izraela i Hamasa.

Kako je ubijen Hanije?

Hanije je protekle noći bio sa šefovima drugih regionalnih oružanih grupa koje podržava Iran, na ceremoniji polaganja zakletve za novog predsjednika zemlje.

On je u utorak stigao u Teheran da prisustvuje inauguraciji iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana koji je ranije ovog mjeseca pobijedio na izborima. Nekoliko sati kasnije je ubijen, a u napadu je poginuo i njegov telohranitelj.


Ubistvo je izvedeno navođenom raketom koja je gađala njegovu privatnu rezidenciju u Teheranu, tvrde izvori saudijskog “Al Hadata” a prenosi BBC. List navodi da je projektil pogodio zgradu oko 2.00 ujutro po lokalnom vremenu, što takođe kažu iranski državni mediji.

“Fars njuz”, povezan sa Iranskom revolucionarnom gardom, navodi i da je Hanije bio stacioniran u “specijalnoj rezidenciji za veterane na sjeveru Teherana” i da je ubijen “projektilom iz vazduha”.

Libanska agencija Al Majadin navodi da je raketa koja je pogodila Hanijeovu rezidenciju u Teheranu ispaljena iz druge zemlje.

Šta je rekao Hamas?

Dopisnik BBC-a iz Gaze Rušdi Abulof kaže da je razgovarao u srijedu ujutro sa Hamasovim zvaničnicima i da su oni bili “u stanju šoka”, s obzirom na različite prikaze onog što se tačno dogodilo.

Abulof je naveo da su mnogi smatrali Hanijea “pragmatičnijim liderom” Hamasa. Dodao je da je Hanije posjetio Teheran 10-15 puta otkako je postao generalni vođa grupe prije oko šest godina i da on “mora da se osjećao bezbjedno kad je otišao tamo”.

Izvor: Arif Hudaverdi Yaman / AFP / Profimedia

Šta je rekao Izrael?

Još nije bilo direktne reakcije iz zemlje u vezi smrti Hanijea, piše BBC. Ranije je Izrael rekao da želi da eliminiše lidere Hamasa.

Danijel Hagari, portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF), rekao je da “nema izmjena u politici unutrašnje odbrane”.

“U ovom trenutku, IDF vrši procjenu situacije. Ako se odluči o bilo kojim promjenama, odmah ćemo obavijestiti javnost”, naveo je on na “X”.

Šta je rekao Iran?

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan rekao je da će natjerati Izrael da "zažali" zbog "kukavičkog" ubistva Hanije i da će Iran "braniti svoj teritorijalni integritet, poštovati ponos i dostojanstvo".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani izrazio je saučešće povodom smrti Hanijea, opisujući ga kao “ponosnog borca”. Kanani je, kako se navodi na sajtu Ministarstva, rekao da Hanijeova krv “nikad neće biti protraćena”.

On je dodao da Iran, koji inače podržava Hamas, istražuje slučaj, ali da će Hanijeova smrt “ojačati duboku i neraskidivu vezu” između Irana i Palestinaca.

Druga smrt vojnog lidera u razmaku od nekoliko sati

Do smrti Hanijea došlo je svega nekoliko sati nakon što je Izrael tvrdio da je ubio glavnog vojnog komandanta Hezbolaha, grupe smještene u Libanu koju takođe podržava Iran.

Izrael je rekao da je ubio Fuada Šukra u vazdušnom udaru odmazde za raketni napad na Golansku visoravan u subotu. Hezbolah je porekao umiješanost u taj masakr u kojem je ubijeno 12 osoba, uglavnom djece, a grupa još nije potvrdila smrt Šukra u napadu na Bejrut. Hezbolah je u saopštenju naveo da je ubijen “određeni broj građana” a da su drugi ranjeni, te da je udar uzrokovao “velika razaranja”. Potvrdili su da je Šukr bio u zgradi.

“Veliki džihadistički lider, brad Sajid Fuad Šukr (Hadž Mohsen) je tada bio u ovoj zgradi”, naveli su.

Ali, Hezbolah je dodao da su “polako ali postojano radili na podizanju ruševina” i da još čekaju da otkriju “sudbinu velikog komandanta”.

Reakcije iz svijeta na smrt Hanijea

Američki ministar odbrane Lojd Ostin nije komentarisao Hanijeovu smrt. On je samo rekao da nije imao da pruži “nikakve dodatne informacije” po tom pitanju. Na pitanje kako bi Vašington mogao da podrži Izrael u slučaju širenja regionalnog sukoba, on je rekao da je cilj i dalje deeskalacija tenzija i “spuštanje temperature”.

Izvor: AP/Hussein Malla

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je Hanijeovu smrt kao “potpuno neprihvatljivo političko ubistvo”. Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov rekao je da će to “dovesti do daljih eskalacija tenzija”.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je “sramotno ubistvo u Teheranu”, navodeći u saopštenju da “ovaj napad takođe cilja da proširi rat u Gazi na regionalnu dimenziju”, prenio je Rojters.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas nazvao je ubistvo Hanijea “kukavičkim činom i opasnim razvojem” situacije.

“Napad je morao da bude pažljivo isplaniran”

Malo je detalja poznato o napadu, ali on je morao da bude pažljivo isplaniran, piše dopisnica BBC-a iz Jerusalima Joland Nel.

Za sada je nejasno kakav će to efekat imati na tok rata u Gazi, ali Hanije je nadgledao razgovore o novom primirju i sporazumu o oslobađanju talaca.

Uprkos oštroj retorici, analitičari su ga generalno smatrali umjerenim i pragmatičnim, u poređenju sa tvrdim liderima iz Gaze Mohamedom Deifom i Jahjom Sinvarom, za koje se vjeruje da su rukovodili šokantnim napadom na jug Izraela 7. oktobra.