Svijet

TOTALNI HAOS NA BLISKOM ISTOKU, Iran poslao zlokobnu prijetnju: "Okupatori će zažaliti zbog ovog kukavičkog čina"

Autor Uroš Matejić

Oglasio se predsjednik Irana, Masud Pezeškijan, povodom ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu.

Izvor: YouTube/ Al Jazeera English

Iran će braniti svoj teritorijalni integritet, dostojanstvo, čast i ponos i natjeraće terorističke okupatore da zažale zbog svog kukavičkog čina", rekao je u srijedu predsjednik Masud Pezeškijan povodom ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu. U svojoj izjavi, koju su prenijeli iranski mediji, nije iznosio detalje.

Pezeškijan je u utorak pred parlamentom položio zakletvu kao deveti predsjednik Islamske Republike Iran. Vrhovni vođa Ali Hamnei rekao je da je osveta za ubistvo lidera Hamasa "dužnost Teherana" jer se ono dogodilo u iranskoj prestonici. Rekao je da je Izrael sam sebi dao razloge za "oštro kažnjavanje".

Hanija je ubijen u srijedu oko dva sata posle ponoći, javili su iranski mediji i dodali da je boravio u "specijalnoj rezidenciji za ratne veterane na sjeveru Teherana". "Dalja istraga je u toku i uskoro će biti objavljeni rezultati", dodaju državni mediji. BBC navodi da je Ismail Hanija u poslednjih šest godina boravio 10 do 15 puta u Teheranu i da se tamo očigledno osjećao bezbjedno. Takođe, dopisnik BBC je kontaktirao čelnike Hamasa koji su mu priznali da su u stanju šoka.

Rusija, Iran i Turska osudile ubistvo

Rusija, Iran i Turska osudile su u srijedu ubistvo lidera Hamasa u Gazi Ismaila Hanija, nazvavši ga neprihvatljivim političkim ubistvom koje bi moglo da proširi rat na regionalni nivo

  • Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ubistvo političkog lidera Hamasa "potpuno neprihvatljivo političko ubistvo. To će samo dovesti do dalje eskalacije tenzija", prenijela je RIA riječi Mihaila Bogdanova.
  • Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da "krv ubijenog lidera Hamasa nije prolivena uzalud. Mučeništvo Ismaila Hanije u Teheranu samo će ojačati duboke i neraskidive veze Teherana, Palestine i otpora".
  • Turska je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova osudila ubistvo Hanije, bliskog predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu: "Osuđujemo atentat na šefa političke kancelarije Hamasa Ismaila Hanije u gnusnom činu u Teheranu. Ovaj napad takođe ima za cilj da proširi rat u Gazi na regionalnu dimenziju".
  • Palestinski predsjednik Mahmud Abas oštro je osudio ubistvo. Palestinske frakcije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon Hanijinog ubistva.

Podsjetimo, lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je u Iranu u srijedu, saopštila je palestinska militantna grupa Hamas i iranska elitna Revolucionarna garda u odvojenim saopštenjima.