Svijet

KO JE BIO UBIJENI LIDER HAMASA: Izbjeglica još u kolijevci, Izrael mu UBIO tri sina i troje unuka!

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Politički lider Hamas Ismail Hanije ubijen je u Teheranu

Izvor: Arif Hudaverdi Yaman / AFP / Profimedia

Politički lider Hamas Ismail Hanije ubijen je u Teheranu gdje je došao na inauguraciju predsjednika Masuda Pezeškijana, objavila je Iranska revolucionarna garda (IRCG). Iako za njegovo ubistvo još niko nije preuzeo odgovornost, Hamas je optužio Izrael za njegovu smrt i zaprijetio "ratom za oslobađanje Jerusalima".

Politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u svojoj rezidenciji u Teheranu, rođen je u izbjegličkom kampu Šati u Gazi 1962, pošto su njegovi roditelji pobjegli iz grada Askalana poslije stvaranja države Izrael 1948. godine.

Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gdje je diplomirao arapsku književnost, piše Al Džazira.

Dok je bio na univerzitetu 1983. pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa.

Izvor: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia


U grupi je blisko sarađivao sa suosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom, a na funkciju političkog lidera izrabran je 2017, zamjenivši Haleda Mešala.

Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a on je napustio Pojas Gaze 2019, poslije nekoliko atentata i od tada živio u egzilu u Kataru.

U izraelskom napadu na sjevernu Gazu u aprilu, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu, gdje je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana.

Hamas najavio odmazdu: Vodićemo rat za oslobođenje Jerusalima

Najavljena je istraga ubistva, ali Hamas je prst krivice već uperio ka Izraelu, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe te greupe zbog napada te grupe 7.oktobra.

Izvor: Arif Hudaverdi Yaman / AFP / Profimedia


„Hamas će voditi otvoreni rat za oslobođenje Jerusalima za šta je spreman da plati cijenu“, rekao je danas potparol palestinske grupe Samu Abi Zuhri, nakon ubistva Hanijea.

Abu Zuhri je ubistvo Hanijea opisao kao “ozbiljnu eksalaciju“ i istakao da počinioci neće postići svoje ciljeve. U saopštenju Hamasa se navodi da je Hanija ubijen u “izdajničkom cionističkom napadu“ na njegovu rezidenciju u Teheranu.

Izrael nije objavio zvanično saopštenje povodom ubistva, što je često slučaja kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obavještajna agencija Mosad. Prva reakcija iz Izraela stigla je od izraelskog ministra nasljeđa Amihai Elijahua koji je izjavio da je ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea “učinilo svijet malo boljim“ mjestom. On je u objavi na mreži X poručio na “nema milosti za smrtnike“.

“Gvozdena ruka koja će ih udariti je ona koja će donijeti mir i malo utjehe i ojačati našu sposobnost da živimo u miru sa onima koji žele mir“, rekao je ministar.