Svijet

ZA MIGRANTE PRELAZAK DO NAŠIH PROSTORA OD 5 DO 10 HILJADA?

Autor Milica Mrvaljević Izvor Klix.ba

Pretraženo je devet lokacija

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Osumnjičeni su krijumčarili migrante iz Bugarske u Rumuniju, a zatim u zapadnu Evropu. Kako je navedeno iz Europola, istragu su podržale Austrija, Njemačka i Mađarska.

Pretraženo je devet lokacija, a uhapšeno je osam osoba koje su državljani Rumunije i Sirije, piše Klix.ba.

Oduzeti su dokumenti, elektronska oprema i novac. Otkriveno je da je naknada za krijumčarenje migranata za dolazak iz Turske u zapadnu Evropu iznosila između 5.000 eura i 10.000 eura.

Istrage su otkrile da je kriminalna mreža, koja se sastoji uglavnom od državljana Sirije i Rumunije, djelovala iz Bukurešta. Osumnjičeni su vrbovali migrante s Bliskog istoka, uglavnom iz Sirije, koji su željeli doći do zapadnoevropskih zemalja, posebno Njemačke.

Vođa kriminalne mreže, državljanin Sirije koji je tri godine živio u Rumuniji, imao je čvrste veze s drugim ključnim organizatorima sa sjedištem u Istanbulu.

Navodno je za prevoz migranata regrutovao rumunske državljane, koji su obično radili kao privatni taksisti. Između februara i maja ove godine, rumunske vlasti su otkrile pet slučajeva pokušaja krijumčarenja 70 migranata.

Pojedinci su transportovani u kamionima skrivenim između robe. Svaki migrant je platio do 10.000 eura za punu uslugu krijumčarenja do konačnog odredišta.