Svijet

UBIJEN VOĐA HAMASA, ISMAIL HANIJE: Sumnja se da Izrael stoji iza napada

Autor Ivana Lazić

Ismail Hanije je ubijen u svom stanu u Teheranu.

Izvor: YouTube/ Al Jazeera English

Lider palestinskog Hamasa Ismail Hanije ubijen je u svom stanu u Teheranu. Iranska Revolucionarna garda saopštila je danas da je ubijen i telohranitelj lidera palestinske grupe.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Iranski analitičari su na državnoj televiziji okrivili Izrael za ubistvo lidera Hamasa. Teheran nije saopštio detalje ubistva, ali je Revolucionarna garda poručila da je istraga u toku.

Hanije je u utorak bio u Teheranu na ceremoniji inauguracije iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana. On je napustio Pojas Gaze 2019. i od tada živio u egzilu u Kataru, dok Hamasom u enklavi upravlja Jahja Sinvar, koji stoji iza napada na Izrael 7. oktobra.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je često slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obavještajna agencija Mosad, navodi američka agencija. 

"Hamas će voditi otvoreni rat za oslobođenje Jerusalima za šta je spreman da plati cijenu", rekao je portparol palestinske grupe Samu Abi Zuhri, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Abu Zuhri je ubistvo Hanijea opisao kao ''ozbiljnu eskalaciju'' i istakao da počinioci neće postići svoje ciljeve, prenio je Rojters.