Svijet

(VIDEO) Već dva dana gori drugo najveće ostrvo u Grčkoj! Požar guta sve: "Biće ovo teško ljeto"

Autor Jana Desovski

Drugo najveće grčko ostrvo gori već dva dana.

Izvor: Twitter/@KristyTallman/Screenshot

Više od 200 vatrogasaca, uz pomoć helikoptera i kanadera, drugi dan zaredom gasi šumski požar na drugom najvećem grčkom ostrvu Evija, usled čega je naređena evakuacija dva sela, saopštile su vlasti u utorak.

Požar je izbio u ponedeljak oko 15 časova u selu Petries u centru ostrva, a jak vetar je pomogao da se brzo proširi. U utorak oko 200 vatrogasaca uz pomoć 13 vatrogasaca i šest helikoptera gasi požar, a u pripravnosti je i brod obalske straže za moguću evakuaciju morem.

I pored velikih napora, situacija na Eviji je danas bolja, ali vjetar širi tinjajuća opožarena područja i opasnost od požara je i dalje povećana, upozorava ministar civilne zaštite Vasilis Kikilijas.

Poslednjih godina požari u Grčkoj učestali su tokom vrelih i sušnih ljetnjih mjeseci. Prošle godine u Grčkoj je izbilo više od 8.000 požara. Premijer Kirijakos Micotakis rekao je da se Grčka ponovo suočava sa "teškim ljetom" u pogledu klimatskih uslova i upozorio da je avgust tek pred nama i da zemlja mora da ostane u pripravnosti.

U Grčkoj je od maja izbilo nekoliko stotina šumskih požara. Godine 2021. Evija se suočila sa razornim požarom koji je pretvorio 46.500 hektara zemlje u pepeo.