Svijet

"Sjeverna Koreja bi mogla da izvrši nuklearnu probu": Seul upozorava da će se to desiti prije američkih izbora!

Autor Uroš Matejić

Iz Seula navode da bi Sjeverna Koreja mogla da izvrši nuklearnu probu uoči američkih izbora u novembru.

Izvor: Youtube/ ABC News

Ministarstvo odbrane Južne Koreje vjeruje da bi Sjeverna Koreja mogla da izvrši sledeću nuklearnu probu u novembru, uoči ili neposredno posle predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je ministar odbrane Šin Von Šik. "Sjeverna Koreja je završila pripreme za nuklearni test i spremna je da ga izvede čim odluka bude donijeta", rekao je Šin, prenosi Jonhap.

Kako je naveo, Seul ne isključuje da Pjongjang može da pribjegne nuklearnoj provokaciji kako bi demonstrirao svoje vojne sposobnosti i pokušao da utiče na sjevernokorejsku politiku novog predsjednika SAD.

"Ne možemo da isključimo činjenicu da će se ovaj odlučujući trenutak desiti neposredno prije ili posle predsjedničkih izbora u SAD da bi se povećao uticaj na politiku Sjedinjenih Američkih Država", napomenuo je ministar.

On je dodao da Seul, Vašington i Tokio kontinuirano jačaju trilateralnu saradnju protiv prijetnji Sjeverne Koreje i da su već pokrenuli sjevernokorejski sistem upozorenja o lansiranju raketa u realnom vremenu i postigli dogovor o standardizaciji praćenja raketa lansiranih iz Severne Koreje.

Pjongjang je, kršeći rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, izveo šest nuklearnih proba. Poslednja podzemna nuklearna proba izvršena je 2017. godine, nakon čega je Savjet bezbjednosti UN uveo oštre sankcije Sjevernoj Koreji. Ministri odbrane SAD, Japana i Južne Koreje potpisali su u nedelju dokument o tripartitnoj bezbjednosnoj saradnji kao odgovor na nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje i njene vojne integracije sa Rusijom.