Svijet

RAĐA SE NOVA EVROPSKA "PRIJESTONICA" DROGE! "Omiljena luka za kriminalne, okorjele bande i previše slabo čuvana"

Autor Uroš Matejić

Gradonačelnica Osla En Lindbo rekla je da je droga u vrijednosti do 570 miliona funti prokrijumčarena kroz najveću norvešku luku.

Izvor: Profimedia/Javad Parsa / NTB Scanpix

Gradonačelnica Osla upozorila je da krijumčari droge sve više koriste norvešku prijestonicu kao vrata u Evropu, pošto vlasti pooštravaju kontrolu u velikim evropskim lukama kao što je Antverpen. Gradonačelnica Osla En Lindbo rekla je da je droga u vrijednosti do 570 miliona funti prokrijumčarena kroz najveću norvešku luku, koja svake nedjelje prima 50-70 brodova i 243.000 kontejnera.

"Luka Oslo izgleda postaje omiljena luka u Evropi za kriminalne, okorjele bande i previše slabo čuvana", rekao je Lindboe za televiziju NRK. Luka u Oslu. Ranije ovog mjeseca, carinski zvaničnici u Antverpenu, evropskoj prijestonici trgovine drogom, rekli su da su zaplijene kokaina prepolovljene pošto su bande promijenile rute kako bi izbjegle otkrivanje nakon pojačanog policijskog nadzora.

U Oslu, međutim, postoji zabrinutost da bezbjednost nije na dovoljno visokom nivou. Norveška carinska unija kaže da ima samo jedan mobilni skener u Oslu, koji dijeli sa još dvije luke. Kada ga nema, carinici moraju da provjeravaju kontejnere ručnim skenerima, za koje kažu da nisu toliko efikasni.

Pozivajući na akciju, sindikalna vođa Karin Tanderø Schaug rekla je da je situacija u vezi sa kokainom i organizovanim kriminalom "kritična" i da je neophodno "pojačati kontrolu u Norveškoj". "Ova borba u Evropi je veoma važna. Ne možemo sebi dozvoliti da potcijenimo značaj granične kontrole", dodala je ona. Norveška je na trećem mjestu u Evropi po potrošnji kokaina među mladima. Prošle godine, norveška carina je zaplijenila 1.847 droga - više nego u prethodnih 10 godina zajedno - uključujući rekordne količine kokaina.

Količina kokaina u Oslu je "alarmantna i raste", rekao je Tandero Šaug, pozivajući norvešku vladu da reaguje. "Antverpen ima više kontrole i policije, tako da kriminalci mijenjaju svoje rute. I Norveška lako može postati tranzitna zemlja. Isto važi i za Švedsku", dodala je ona. Norveška vlada je predložila povećanje sredstava za carinsku službu kako bi se ojačala nastojanja protiv trgovine drogom.

"Trgovina drogom i organizovani kriminal predstavljaju prijetnju našem društvu. Da bismo zaustavili bande, moramo da im zaplijenimo novac i zaustavimo dotok droge u Norvešku. Svjesni smo da je Oslo jedna od luka koja se koristi za uvoz ljekova, zbog čega postoji skener koji može da se koristi u obije luke u Oslu ako je potrebno", rekao je ministar finansija Trigve Slagsvold Vedum.