Svijet

RUSIJA POKAZALA MOĆ: 300 brodova, podmornice i 20.000 vojnika, oglasio se Putin

Autor Uroš Matejić

Ruska ratna mornarica započela s velikom vojnom vježbom.

Izvor: Pavel Byrkin / Sputnik / Profimedia

Ruska ratna mornarica započela je svoje planirane vježbe koje uključuju veći dio flote u Arktičkom i Tihom okeanu, kao i u Baltičkom i Kaspijskom moru, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane. Rusija, prema vojnim stručnjacima, ima treću najmoćniju mornaricu iza SAD i Kine i ima impresivnu flotu nuklearnih podmornica opremljenih balističkim projektilima.

U pomorskim vježbama učestvuje 300 brodova i 20.000 vojnika i drugog vojnog osoblja, podmornica i pratećih plovila, oko 50 letjelica i više od 200 vojnih jedinica i specijalne tehnike. Namjera je da se ispita spremnost i sposobnosti Ratne mornarice na svim nivoima, saopštilo je ministarstvo.

Crnomorska flota ne učestvuje

Jedina koja ne učestvuje u vojnim vježbama je Crnomorska flota, koja se, piše Rojters, teško prilagođava dinamičnom, modernom ratovanju dronovima, a komandant flote smijenjen je početkom godine. Na ceremoniji povodom Dana ruske mornarice, predsjednik Vladimir Putin upozorio je u nedjelju SAD da će Rusija, ukoliko rasporede rakete dugog dometa u Njemačkoj, postaviti slične rakete u neposrednoj blizini zapada.

Sjedinjene Države i Njemačka su u julu najavile da će početi da raspoređuju rakete dugog dometa u Njemačku 2026. godine, a u svom nedjeljnom govoru povodom Dana ruske mornarice, Putin je upozorio Sjedinjene Države da taj potez rizikuje da izazove raketnu krizu nalik hladnom ratu.

Održali brojne manevre

On je podsjetio da je vrijeme leta takvih raketa do ciljeva na ruskoj teritoriji oko 10 minuta i rekao da će Rusija preduzeti iste mjere, uzimajući u obzir dejstva SAD, njenih satelita u Evropi i drugim regionima svijeta. Od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Rusija je održala brojne vojne manevre, neke u saradnji sa drugim zemljama kao što su Kina i Južna Afrika. Rusija je u protekla dva mjeseca izvela brojne vježbe sa taktičkim nuklearnim oružjem, a pojačala je i vojne vježbe sa Bjelorusijom, koja se graniči i sa Rusijom i sa Ukrajinom.