Svijet

VENECUELA TONE U HAOS: Veliki sukobi dan nakon izbora, puca se na sve strane, vlasti KRIVE HAKERE iz Sjeverne Makedonije

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Veliki nemiri izbili su u glavnom gradu Venecuele dan nakon što je predsjednik Nikolas Maduro izjavio da je pobijedio na izborima!

Izvor: AP Cristian Hernandez

Nekoliko hiljada demonstranata pokušalo je da priđe predsjedničkoj palati u prijestonici Karakasu dok su policija i vojska odgovorile suzavcem i gumenim mecima. BBC navodi da su se snagama bezbjenosti pridružile i ljevičarske paravojne formacije koje su se sukobile sa demonstrantima i blokirale mnoge puteve oko centra grada.

Iznad Karakasa se izdižu oblaci dima od zapaljenih guma koje gore na sve strane. Demonstranti, koji su mahom na motociklima, koriste molotovljeve koktele prilikom sukoba sa policijom.

Agencija RIA navodi da su se kod predsjedničke palate čuli hici i da su građani bježali tražeći zaklon. Ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez napisao je na društvenoj mreži X da je više od 20 vojnika povrijeđeno tokom nemira u Venecueli i da su neki zadobili rane od vatrenog oružja.


Glavni aerodrom u Karakasu za sada radi normalno.

Protesti su zahvatili i savezni državu La Gvaira gdje su demonstranti srušili i zapalili statuu bivšeg predsjednika Uga Čaveza na centralnom trgu.


Državni tužilac Tarek Saab saopštio je u ponedjeljak da je iz Sjeverne Makedonije pokrenut sajber napad usmjeren na izborni sistem koji je navodno omeo proces prebrojavanja glasova tokom predsjedničkih izbora održanih za vikend. Napad je navodno povezan sa advokatom i opozicionim aktivistom Lesterom Toledom.


Opozicija je osporila rezultate izbora i tvrdi da je Edmundo Gonzalez ubjedljivo pobijedio sa 73 odsto glasova. Istraživanja javnog mnjenja uoči izbora su pokazala jasnu pobjedu Gonzalesa iza koga su stale gotovo sve opozicione stranke kako bi pokušale da svrgnu Madura posle 11 godina na vlasti. Mnoge vođe opozicije sklonile su se u argentinsku ambasadu strahujući od hapšenja dok RIA navodi da su demonstranti pokušali da se probiju do njih.

Maduro je rekao da opozicija neće moći da stvori političku krizu u Venecueli.

To su ljudi koji će vladati Venecuelom? Žele da dođu na vlast i preuzmu dužnost? Da započnu građanski rat? Krize služe za rast. Nisu mogli i neće moći... Neće proći akti nasilja i fašizma - naglasio je predsjednik u obraćanju građanima.


Vlada Venecuele je inače kasno u ponedjeljak saopštila da povlači diplomate iz niza latinoameričkih zemalja koje nisu priznale rezultate predsjedničkih izbora i istovremeno zahtijevala da te države odmah povuku svoje predstavnike iz Venecuele. Prvi je reagovao Peru koji je venecuelanskim diplomatama dao rok od tri dana da napuste državu.

Venecuela će privremeno obustaviti i komercijalne letove sa Panamom i Dominikanskom Republikom kao odgovor na njihovo navodno miješanje u poslove zemlje.

Aktuelni predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, podsjetimo, pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju pošto je osvojio 51 odsto glasova dok je opozicioni kandidat Edmund Gonzales osvojio 44 odsto.