Svijet

SLIJEDI SUKOB NEVIĐENIH RAZMJERA?! Netanjahu obišao mjesto gdje je raketa usmrtila djecu: Sprema se OŠTAR ODGOVOR

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obišao je danas fudbalsko igralište u druskom gradu Maždal Šamsu na Golanskoj visoravni gdje je raketa prije dva dana ubila dvanaestoro djece i zaprijetio "oštrim odgovorom".

Benjamin Netanjahu
Izvor: Youtube/ IsraeliPM

"Hezbolah je uz podršku Irana ispalio iransku raketu ovde koja je lišila života 12 čistih duša. Dvanaest dječaka i djevojčica koji su igrali fudbal i na nesreću nisu mogli da stignu do skloništa. Srce se cijepa zbog te ozbiljne tragedije. Mi grlimo porodice koje prolaze kroz neopisivu patnju", rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

"Ta djeca su naša djeca, ona su sva djeca svih nas. Izrael neće i ne može dozvoliti da to jednostavno prođe. Naš odgovor će doći i biće oštar", najavio je izraelski lider.

On je položio vijenac na mjesto napada i rekao da su Jevreji i Druzi braća.

"Imamo životni zavjet, ali to je takođe zavjet trenutaka žalosti i tuge", dodao je Netanjahu i apelovao na zajednicu Druza da ne gube nadu, obećavši da će Izrael stajati uz njih "danas, sjutra i zauvjek".

Izraelska vojska tvrdi da je raketu iz Libana ispalio islamistički Hezbolah koji ima podršku Irana. Hezbolah je negirao odgovornost.

O posjeti se nije izvještavalo dok Netanjahu nije otišao iz Maždal Šamsa.

U njegovoj pratnji je pored vojnih zvaničnika bio šef izraelske bezbjednosne službe Ronen Bar i druski spiritualni lider Muafek Tarif, te predstavnici lokalnih vlasti, a posjetio je i ožalošćene porodice, objavili su izralski mediji.

Velika grupa lokalnih stanovnika obučena u crno je gurala postavljene prepreke oko mesta raketnog napada tokom Netanjahuove posjete i neki su uzvikivali da ode i nosili transparente na kojima je pisalo da je ratni zločinac.