Svijet

UKRAJINCI OSMISLILI NAČIN KAKO DA UNIŠTE MOĆNO RUSKO NAORUŽANJE! Inženjeri koriste POSEBNU tehnologiju

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ukrajinski inženjeri osmislili su pametno rešenje za jedno od najrazornijih ruskih oružja

Izvor: Profimedia

Protivpešadijsku minu NVU Okhota (“Lov”) trebalo bi nemoguće ukloniti, a ona ima i sofisticirani senzor kojim detektuje inženjere daleko prije nego što oni uspiji da je lociraju. Ipak, jedan gedžet bačen iz drona može neutralizovati ovu smrtonosnu spravu sa bezbjedne udaljenosti.

Serija Okhota razvijena je još u 70-im godinama prošlog vijeka, sa ciljem da minska polja učini još smrtonosnijima. Inženjeri su postajali sve bolji u detektovanju i uklanjanju mina, što je dovelo do potrebe za novim oružjem koje bi poremetilo napore deminiranja.

Sistem se sastoji od maksimalno pet protivpešadijskih mina i posebnog senzora koji ih kontroliše. Najčešća vrsta su OZM-72, odskočne mine koje aktiviraju potezne uzice. Ta mina nakon aktivacije u vazduh izbacuje granatu koja detornira u visini struka, izbacujući geler u smrtonosnom prečniku od 25 metara.

Središte Okhote čini seizmički senzor veličine kutije za hranu, a koji detektuje vibracije u zemlji na širokoj teritoriji. Senzor može detektovati i otprilike locirati ljudske korake na udaljenosti od 90 metara, primjećujući približavanje osobe minskom polju daleko prije nego što osoba sama shvati da se mina tu nalazi.

Kada meta dođe u domet, sistem odabere najbližu minu i aktivira je.

“Vojnicima smo objasnili jednostavnim rečnikom: ‘Ova mina eksplodira pet puta'”, stoji na jednoj ruskoj stranici.

"Nakon što je ranio prve vojnike, njihovi drugovi i bolničari smatraju da je to normalna detonacija i žure im u pomoć, čime se aktivira druga mina. Pokušaji ranjenika da puze na sigurno će aktivirati i treću minu".

Naglašavaju kako će OZM-72 raniti i osobe koje stoje uspravno i one koji pokušavaju da puze po zemlji. Povezanost sistema sa čak pet mina praktično garantuje nanošenje štete spasilačkim timovima, kao i to da će biti malo preživelih, ako i uopšte.

Za sistem se tvrdi da pouzdano detektuje ljude u pokretu, bilo da trče, hodaju, puze ili čak skijaju, i može da ih razlikuje od životinja ili vozila u svim vremenskim uslovima, sa stopom greške od samo 0,4 koliko. Može se kalibrisati za sve vrste terena.

Novije verzije takođe imaju kontra mehanizam koji ih aktivira ili deaktivira u određenim tačkama u toku dana, dajući patrolama vremenski okvir za bezbedan prolaz - pod uslovom da veruju u mehanizam.

Ruski vojni bloger “Kombat Indžinir”, čiji kanal na Telegramu ima 58.000 pretplatnika, a fokusira se na neeksplodiranu municiju i uklanjanje bombi, ranije ovog mjeseca je naglasio kako su Ukrajinci našli odgovor na sistem. Radi se o metalnom cilindru sa šiljkom koji se izbacuje iz drona.

Na spravi je sa strane napisano “ARTEMIDA”, ime grčke boginje lova.

Kombat Indžonir kaže kako Artemida odašilje seriju pulseva koji imitiraju ljudske korake. Taj simulator zavarava senzor ruskog sistema koji aktivira sve svoje mine, ali ne izaziva nikakvu štetu. Artemida se ne pojavljuje ni na kakvim ukrajinskim izvorima; sve što o njoj znamo dolazi iz izvještaja Kombat indžinira.

Ideja je zanimljiva, iako se o sličnim konceptima razgovaralo i ranije. Jasna je sličnost s uređajem Slobodnjaka u epskom serijalu Dina autora Franka Herberta. U knjigama, ovaj uređaj takođe se stavlja u zemlju i odašilje vibracije koji imitiraju ljudske korake. Naravno, tamo on služi kao mamac za proždrljive peščane crve, a ne protivpješadijske mine.