Svijet

GORI NA BLISKOM ISTOKU, STIGAO ODGOVOR ERDOGANU! Uporedili ga sa Sadamom Huseinom - "Sjeti se kako je to završilo"

Autor Uroš Matejić

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac odgovorio je Redžepu Tajipu Erdoganu.

Izvor: Kurir / EMIN SANSAR / AFP / PROFIMEDIA

Razmjena prijetnji najviših zvaničnika Turske i Izraela dodatno je zaoštrila dramatičnu situaciju na Bliskom istoku! Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, podsjetimo, izjavio je na sastanku svoje stranke da bi Ankara mogla da "uđe u Izrael" na isti način na koji je nekada ušla u Libiju.

"Moramo biti veoma jaki kako Izrael ne bi mogao da radi ove stvari u Palestini. Kao što smo ušli u Karabah i Libiju uradićemo i njima. Ništa nas u tome ne sprečava. Samo moramo biti dovoljno jaki da preduzmemo te korake", rekao je Erdogan i zaprijetio direktnom intrevencijom.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac odgovorio je Redžepu Tajipu Erdoganu. Kec je objavio fotografiju turskog predsjednika i bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina i rekao da Erdogan ide njegovim stopama.

"Erdogan ide stopama Sadama Huseina i prijeti da će napasti Izrael. Samo neka se sjeti šta se tamo dogodilo i kako se završilo", napisao je Kec na svom nalogu na društvenoj mreži X. Podsjetimo, Huseinov režim je srušen invazijom koju su predvodile SAD 2003. godine, a irački sud ga je pogubio nakon što je uhvaćen i osuđen.

Odgovor izraelskom ministru stigao je ekspresno iz turskog ministarstva spoljnih poslova.

"Genocidnom Hitleru došao je kraj i isto tako će doći i kraj genocidnog Netanjahua", napisalo je tursko ministastvo na svom nalogu na društvenoj mreži X. Oglasilo se još nekoliko turskih ministara. Šef turskog ministarstva spoljnih poslova Hakan Fidan je rekao da je Erdogan postao "glas savjesti" cijelog čovječanstva.

"Međunarodni cionistički krugovi, posebno Izrael, koji pokušavaju da priguše ovaj glas, nalaze se u velikoj panici, tako se završila istorija svih onih koji su počinili genocid i onih koji su ih podržavali", napisao je Fidan na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Erdogan je inače više puta oštro govorio o Izraelu. Nazivao je akcije IDF u Pojasu Gaze masakrom i optuživao Tel Aviv da palestinsku enklavu tretira kao zatvor na otvorenom. Takođe je uporedio Netanjahua sa Hitlerom i rekao da izraelsko rukovodstvo neće moći da pobjegne od odgovornosti za svoje zločine. Turski lider, međutim, nikada do sada nije pomenuo mogućnost vojne intervencije.