Svijet

"OSTALI SMO SAMO NAS TROJICA" Detalji masakra Vagnerovaca u Maliju POSLJEDNJA PORUKA KOMANDI LEDI KRV U ŽILAMA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Komanda privatne ruske vojne kompanije Vagner priznala je pogibiju cijelog jurišnog odreda u sukobu na sjeveru Malija!

Izvor: screenshot X/MyLordBebo

Vagnerova grupa je saopštila da je od 22. do 27. jula zajedno sa vojskom Malija (FAM) vodila žestoke borbe sa militantima i da je komandant jurišnog odreda Sergej Ševčenko poginuo.

Vojnici 13. jurišnog odreda PMC Vagner pod vođstvom komandanta Sergeja Ševčenka vodili u zajedno sa vojskom Malija žestoke borbe u blizini sela Tin-Zautin sa militantima CMA i Al Kaide u Sahelu - navodi se u saopštenju.

Vagnerovci su navodno prvog dana borbe natjerali islamiste u bjekstvo.


Međutim, uslijedila je pješčana oluja, koja je omogućila militantima da se pregrupišu i povećaju svoj broj na 1.000 ljudi. Komanda je odlučila da prebaci dodatne snage u područje borbenih dejstava za pomoć 13. jurišnom odredu - navodi se u saopštenju.

Militanti su 25. jula ponovo napali, ali napad je odbijen zahvaljujući koordinisanim akcijama Vagnera i vojske Malija.


Tokom naredna dva dana militantni su povećali broj masovnih napada koristeći teško naoružanje odnosno bespilotne letjelice i samoubilačka vozila što je rezultiralo gubicima među pripadnicima PMC Vagner i vojnicima FAM-a - navodi se u saopštenju.


U saopštenju nije precizirano koliko vojnika je nastradalo ili zarobljeno dok pojedini ruski vojni blogeri navode da je poginulo više od 30 pripadnika Vagnera. Među zarobljenima je prema nezvaničnim informacijama i ljekar 13. jurišnog odreda dok je navodno poginuo i administrator čuvenog vojnog Telegram kanala "Siva zona".


Posljednja poruka sa bojišta stigla je navodno 27. jula u 17.10 sati.

Ostali smo samo nas trojica. Nastavljamo da se borimo - dodaje se u saopštenju.

Militanti su u nedjelju saopštili da su uništili bataljon malijske vojske i borce Vagnera koji su ih podržavali.

Mali je već nekoliko godina ogrezao u sukob između vlade i islamističkih pobunjenika. Vlasti Malija su ranije tvrdile da ruske snage nisu Vagnerovi plaćenici već instruktori koji obučavaju lokalne trupe da koriste opremu kupljenu od Rusije.