Svijet

VAGNEROVCI IZMASAKRIRANI U AFRICI! Horor scene u pustinji: Konvoj uletio u ZASJEDU, TIJELA NA SVE STRANE!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Pobunjenici Tuarezi, sa sjevera Malija, saopštili su da su ubili i ranili desetine vojnika i plaćenika iz Vagnera u dvodnevnim borbama u blizini granice sa Alžirom.

Izvor: Printscreen

Vojska Malija tvrdi da je izgubila samo dva vojnika, a ubila 20 pobunjenika.

Pobunjenički pokret pod nazivom "Stalni strateški okvir za mir, bezbjednost i razvoj" (CSP-PSD), saopštio je u subotu da je zaplijenio oklopna vozila, kamione i tankere u borbama u okolini pograničnog grada Tincauatena u četvrtak i petak.

Pobunjenička grupa je takođe saopštila da je oštetila helikopter koji se srušio u gradu Kidal, stotinama kilometara dalje.

Malijska vojska je u saopštenju navela da su dva vojnika poginula, a 10 povrijeđeno. Jedan njihov helikopter srušio se u petak u Kidalu tokom rutinske misije, ali niko nije poginuo, tvrde iz vojske Malija.

Ipak, fotografije i informacije koje su se pojavile na ruskim telegram kanalima svjedoče da je veliki broj boraca Vagnera izgubio živote u ovoj zasjedi. Ruski vojni blogeri tvrde da je najmanje 20 plaćenika ubijeno u napadu.

Zaposleni Vagner Grupe, koji su se kretali u konvoju sa vladinim trupama, ubijeni su u Maliju... Neki su zarobljeni - saopštio je poznati ruski vojni bloger Semjon Pegov, koji koristi ime War Gonzo.

Novinski kanal Baza Telegram, koji navodno ima veze sa ruskim bezbjednosnim strukturama, izvjestio je da je najmanje 20 Vagnerovih boraca ubijeno.

Među poginulima je navodno i Nikita "Belij", admin Telegram grupe "Gray Zone", poznate po vezama sa Vagnerom.

Na društvenim mrežama dijele se uznemirujući snimci na kojima se vidi tijelo Nikite "Belog", kao i veliki broj mrtvih posle borbi.

Pojavila se i informacija da je poginuo Anton Jelizarov "Lotus", navodno vođa Vagner grupe posle pogibije Jevgenija Prigožina. Kasnije su na ruskim Telegram kanalima tvrdili da je Jelizarov zarobljen, a potom i razmenjen. Ove informacije nisu potvrđene iz zvaničnih izvora.

Pobunjenici su u drugom saopštenju u nedelju naveli da su pobijedili bataljon malijske vojske i borce Vagnera koji su ih podržavali. U saopštenju se navodi da je neprijatelj "uništen" i da je nekoliko vojnika i plaćenika koji su preživjeli borbu zarobljeno.

Mali, gdje su vojne vlasti preuzele kontrolu u državnim udarima 2020. i 2021. godine, već nekoliko godina je ogrezao u sukob između vlade i islamističkih pobunjenika.

Vlasti Malija su ranije tvrdile da ruske snage nisu Vagnerovi plaćenici, već instruktori koji obučavaju lokalne trupe da koriste opremu kupljenu od Rusije.

Baza je u nedelju objavila da su Vagnerovi borci u Maliju najmanje od 2021. godine.

Tuarezi su etnička grupa koja naseljava region Sahare, uključujući djelove sjevernog Malija.

Separatističke grupe pokrenule su pobunu protiv vlade u Maliju 2012. godine, ali su ovaj ustanak kasnije "preuzele" islamističke grupe.

Potpisan je mirovni sporazum sa Bamakom 2015, ali se CSP-PSD povukla iz pregovora krajem 2022.