Svijet

ZELENSKI OTKRIO FORMULU ZA KRAJ RATA! Lider Ukrajine smatra da OVAKO može da pobijedi Rusiju, pa spomenuo Trampa

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će akcioni plan za postizanje mira u Ukrajini biti gotov do kraja novembra.

Izvor: Kurir/Youtube/Donald J Trump/60 Minutes

Zelenski razgovarao je dao ekskluzivni intervju za NHK, japansku državnu televiziju, prvi put posle više od dvije godine.

On je govorio o izgledima za okončanje ruske invazije na Ukrajinu, kao i odnosima sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Zelenski je otkrio svoju formulu za kraj rata.

"Strpljenje, podrška i diplomatski pritisak su tri faktora za pravedan kraj rata. Ako SAD i evropski narodi održe jedinstvo, to će biti dodatni pritisak i dokaz Moskvi da nema šanse".

Prošle su dvije godine i pet mjeseci od početka invazije, a u Ukrajini se nastavljaju žestoke borbe.

Ranije ovog mjeseca, više od 40 ljudi je poginulo u ruskim raketnim napadima. Oštećena je i dječja bolnica u Kijevu.

Čini se da su ruske snage ponovo zauzele uporišta u istočnoj i južnoj Ukrajini, za koje je Kijev tvrdio da je povratio prošle godine u kontraofanzivi.

Lider Ukrajine je rekao da će Kijev započeti detaljne razgovore sa relevantnim zemljama o teritorijalnom integritetu i drugim pitanjima. On je istakao da će do kraja novembra napraviti akcioni plan za mir.

Zelenski se takođe osvrnuo na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, koji navodno ne želi da pruži podršku Ukrajini.

Očekuje se da će američki predsjednički izbori u novembru imati značajan uticaj na mir u Ukrajini.

Zvaničnici iz Kijeva su ovog mjeseca kontaktirali štab Trampa i američke potpredsjednice Kamale Haris. Zelenski je otkrio da je tokom telefonskog razgovora pozvao Trampa da posjeti njegovu zemlju. Rekao je: "Ako gospodin Tramp želi da zna nešto o Ukrajini, može da dođe i sam se uvjeri ili da pita mene".

Takođe je rekao: "Bili smo u kontaktu sa njegovim timom. Gospodin Tramp mi je rekao da je dostupan za sva pitanja i da imam njegov broj telefona."