Svijet

PUTIN SPREMA RAKETE KOJE ZA 10 MINUTA UNIŠTE METU: Brutalna prijetnja Americi na velikoj paradi u Rusiji

Autor Aleksandar Blagić

U Rusiji je danas održana parada povodom Dana mornarice.

Izvor: Pavel Byrkin / Sputnik / Profimedia

U Sankt Peterburgu u Ruskoj Federaciji danas je održana parada flote povodom Dana mornarice, piše "Rojters". Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Vladimir Putin, ministar odbrane Andrej Belousov i glavni komandant ruske mornarice, admiral Aleksander Mojsejev.

Tokom parade, ruski predsjednik obratio se prisutnima. Imao je posebnu poruku za Sjedinjene Američke Države koje je upozorio da ne rasporede svoje visokoprecizne rakete u Njemačkoj jer će onda Rusija "sebe smatrati slobodnom od moratorijuma" na raspoređivanje svojih raketa srednje i kratkog dometa.

"Ako ti planovi budu sprovedeni, smatracemo da smo slobodni od ranije prihvaćenog jednostranog moratorijuma na raspoređivanje udarnog naoružanja srednjeg i kraceg dometa, uključujuci povećanje sposobnosti obalskih snaga naše mornarice", istakao je ruski predsjednik.

Sjedinjene Američke Države i Njemačka dogovorile su ranije postavljanje raketa od 2026. godine. Time će, kako piše "Gardijan", Vašington pokazati svoju posvećenost NATO i evropskoj odbrani, a Putin je takav potez nazvao "pokretanjem nove hladnoratovske krize".

"Vrijeme leta takvih raketa, koje bi u budućnosti mogle da budu opremljene nuklearnim bojevim glavama, do meta na našoj teritoriji biće oko deset minuta. Mi ćemo preduzeti iste takve mjere raspoređivanja, uzimajući u obzir djelovanje Amerike, njenih satelita u Evropi i drugim regionima svijeta", izjavio je ruski predsjednik.