Svijet

PUTIN PRIJETI ZAPADU NUKLEARNIM RAKETAMA KOJE STIŽU ZA 10 MINUTA

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Šef Kremlja upozorio Ameriku da ne raspoređuje arsenal u Njemačkoj

Izvor: MIKHAIL METZEL / AFP / PROFIMEDIA

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je SAD da ne raspoređuju rakete dugog dometa u Njemačkoj.

Britanski list Gardijan prenosi da je šef Kremlja poručio da Vašington time rizikuje pokretanje raketne krize kao iz vremena Hladnog rata i obećao da će Moskva uzvratiti na odgovarajući način.

Navodi se da je Putin poručio da će, ukoliko Amerika postavi rakete dugog dometa u Njemačkoj počevši od 2026, Rusija rasporediti slične rakete tako da im zapadne zemlje budu u dometu.

Gardijan podsjeća da će SAD za dve godine početi da raspoređuju projektile dugog dometa u Nemačkoj u nastojanju da pokaže posvećenost Vašingtona NATO i evropskoj odbrani.

Američke i njemačke vlasti su ranije objavile da će ova "epizodična raspoređivanja" biti priprema za dugoročnija postavljanja projektila, uključujući SM-6, krstareće raketeTomahavk i hipersonično oružje koje je još u razvoju.

Ti projektili bi imali veći doment od sadašnjih raketnih kapaciteta u Evropi.

Putin je danas, u govoru koji je održao mornarima iz Rusije, Kine, Alžira i Indije na obilježavanju Dana ruske Ratne mornarice u Sankt Peterburgu, poručio da SAD najnovijim potezom rizikuju pokretanje nove hladnoratovske raketne krize.

Vrijeme leta takvih raketa, koje bi u budućnosti mogle da budu opremljene nuklearnim bojevim glavama, do meta na našoj teritoriji biće oko deset minuta. Mi ćemo preduzeti iste takve mjere raspoređivanja, uzimajući u obzir delovanje Amerike, njenih satelita u Evropi i drugim regionima svijeta - kazao je Putin.