Svijet

"PREĐENE SU CRVENE LINIJE"! Netanjahu naveo da će Hezbolah platiti visoku cijenu zbog napada na fudbalski teren

Autor Ivana Vlajković

Netanjahu je izjavio da će Hezbolah platiti visoku cijenu.

Izvor: Kurir/ AP/ Maya Alleruzo

Jedanaet osoba, uključujući i djecu, poginulo je kada je raketa iz Libana pala na fudbalski teren u Majdal Šamsu na Golanskoj visoravni. Pored 11 mrtvih, ranjeno je 19 osoba.

Izraelci su odmah optužili Hezbolah za lansiranje raketa, ali je militantna grupa odbacila optužbe. Hezbolah je saopštio da "nemaju apsolutno nikakve veze sa incidentom i kategorički negiraju sve lažne optužbe". Hezbolah je ranije saopštio da je lansirao desetine raketa na vojnu bazu na Golanskoj visoravni, u blizini Majdal Šamsa.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je razgovarao sa premijerom Benjaminom Netanjahuom nakon smrtonosnog napada, ali nije iznio detalje razgovora.

"Nema sumnje da je Hezbolah prešao sve crvene linije. Suočeni smo sa sveopštim ratom", rekao je Kac.

Rekao je da će Izrael imati punu podršku SAD i Evrope, ali je odbio da kaže kakav će biti odgovor Izraela. Neimenovani diplomatski izvor potvrdio je da Netanjahu trenutno održava bezbjednosne konsultacije u Sjedinjenim Državama, gdje je boravio posljednjih nekoliko dana, prenosi jutarnji.hr.

Netanjahu: Hezbolah će platiti visoku cijenu

Tokom posjete SAD, Netanjahu je u telefonskom razgovoru poručio lideru zajednice Druza u Izraelu da će "Hezbolah platiti visoku cijenu, koju ranije nije platio".

Raketni napad je uslijedio nakon što je libanski bezbjednosni izvor objavio da su četiri borca iz libanskog islamističkog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, ubijena u izraelskom napadu u južnom Libanu. Izraelska vojska i Hezbolah razmjenjuju vatru preko granice od početka rata između Izraela i Hamasa prošlog oktobra.