Svijet

VIKTOR ORBAN UPOZORIO NA PROPAST EVROPSKE UNIJE: "Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina"

Autor Dragana Božić

Viktor Orban je upozorio na propast Evropske unije.

Izvor: Profimedia/AFP/John Thys

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u subotu da je Evropska unija nesvjesna onoga šta se dešava i upozorio je na novi, azijski orijentisan "svjetski poredak". On je takođe podržao kandidaturu Donalda Trampa za predsjednika SAD.

"Evropa je odustala od odbrane sopstvenih interesa", rekao je Orban u Bajile Tušnadu, većinski etničkom mađarskom gradu u centralnoj Rumuniji.

"Sve što Evropa danas radi jeste da bezuslovno slijedi prodemokratsku spoljnu politiku SAD... čak i po cijenu samouništenja. Dolazi promjena kakva nije viđena 500 godina. Ono sa čime se suočavamo je u stvari promjena svjetskog poretka", dodao je on, navodeći Kinu, Indiju, Pakistan i Indoneziju kao "dominantni centar" svijeta.

Orban je takođe naveo da su SAD stajale iza eksplozija 2022. godine koje su oštetile gasovode Sjeverni tok izgrađene za transport gasa iz Rusije u Njemačku, nazivajući to "terorističkim aktom koji je izveden u očiglednoj režiji Amerikanaca". Nije ponudio nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnju.

Orbanove primjedbe dolaze usred sve veće kritike njegovih evropskih partnera nakon što je ranije ovog mjeseca krenuo u odmetnutu "mirovnu misiju" u Moskvu i Peking s ciljem posredovanja u okončanju rata u Ukrajini. Smatra se da Orban ima najtoplije odnose sa Kremljom među svim liderima EU.

Kada je riječ o Ukrajini, Orban sumnja da će ratom razorena zemlja postati ili članica NATO-a ili EU, navodi Asošijejted pres.

"Mi Evropljani nemamo novca za to. Ukrajina će se vratiti u poziciju tampon-države", rekao je on i dodao da će međunarodne bezbjednosne garancije "biti sadržane u sporazumu između SAD i Rusije".

Tokom čitavog rata u Ukrajini, Orban se protivio slanju oružja Ukrajini i rutinski je odlagao, razvodnjavao ili blokirao napore za slanje finansijske pomoći Kijevu i uvođenje sankcija Moskvi. Orban je u subotu rekao da Trampova kandidatura za američke izbore ima za cilj "da povuče američki narod iz post-nacionalističke liberalne države u nacionalnu državu" i ponovio niz tvrdnji da je Tramp nepravedno kažnjen kako bi spriječio povratak u Bijelu kuću.

"Zbog toga hoće da ga strpaju u zatvor. Zato žele da mu oduzmu imovinu. A ako to ne upali, zato će željeti da ga ubiju", rekao je Orban, misleći na atentat na Trampa na mitingu u Pensilvaniji ovog mjeseca.