Svijet

NJEMCE NIKO NIŠTA NI NE PITA: Lavrov o raspoređivanju američkih raketa u drugim zemljama

Autor Željko Svitlica

Američki planovi za raspoređivanje raketa srednjeg dometa u Njemačkoj nisu povezani sa specijalnom vojnom operacijom Rusije u Ukrajini, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Profimedia

"Niko ništa nije pitao njemačkog kancelara Olafa Šolca o raketama srednjeg i kraćeg dometa, čije se raspoređivanje sada planira u NJemačkoj, niti da li su Nijemci za takvo nešto. Kada se vijest pojavila u javnosti, Šolc je izašao i samo rekao da pozdravlja američku odluku o raspoređivanju projektila", izjavio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije rekao je na konferenciji za medije nakon sastanka Rusije i Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije /ASEAN/ u Laosu da Šolc nije ni krio činjenicu da je odluka o raspoređivanju projektila zapravo američka.

On je napomenuo da specijalna operacija Rusije u Ukrajini nema nikakve veze sa raspoređivanjem, jer su ti planovi i ranije postojali i sada su na snazi.

Lavrov je rekao da ga je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji obavijestio o svojim razgovorima sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrijem Kulebom, kao i da stav Kine ostaje nepromijenjen, a da je središte njihove pažnje usmjereno na glavne uzroke sukoba u toj zemlji.

"Kineski stav je veoma jasno formulisan u njihovim dokumentima, može biti razgovora o nekoj vrsti konferencije, višestranog događaja ako su parametri i uslovi okupljanja prihvatljivi svim stranama. To je direktno odbijanje rada zasnovanog isključivo na mirovnoj formuli ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, koji je bezizlazan, utopijski, iluzoran i nemoguć za materijalizovanje", dodao je Lavrov.

Kuleba je posjetio Kinu od 23. do 26. jula i tokom razgovora sa Vangom u Pekingu on je izjavio da je Ukrajina spremna na pregovore sa Rusijom, te da razgovori moraju biti racionalni i praktični s ciljem postizanja pravednog i trajnog mira.