Svijet

POLJSKA PROMIJENILA ZAKON: Kako bi pomogla vojnicima da koriste oružje protiv agresivnih migranata

Autor Željko Svitlica

Donji dom poljskog parlamenta odobrio je zakon kojim se ublažavaju uslovi za upotrebu oružja za pripadnike snaga bezbjednosti koji čuvaju granice.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Norma je odgovor na incidente na bjeloruskoj granici, gdje su ih migranti nekoliko puta napali i čak ubili jednog poljskog vojnika.
Novi zakon ima podršku javnosti, ali kritičari iz nevladinih organizacija kažu da krši ljudska prava migranata. Međutim, poljski ministar unutrašnjih poslova Tomaš Simonijak uvjeren je da je "zakon jasan signal podrške pripadnicima bezbjednosnih službi koji se bore protiv agresije na granicama".

Odgovarajući na kritike, ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš rekao je da migranti nisu izbjeglice koje traže azil, već "horde bandita koji pokušavaju napasti poljske vojnike", prenosi agencija.

Jedna anekta je pokazala da oko 86 posto Poljaka smatra da bi vojnicima trebalo omogućiti da koriste oružje kako bi odbili migrante koji koriste silu.

Poljska se s prilivom migranata na granici, za koji kaže da je dio hibridnog rata, bori od 2021. Varšava i Evropska unija tvrde da su krizu organizovale Bjelorusija i Rusija, koja dovodi migrante iz Srednje Istok i Afrika do granice. I Minsk i Moskva to negiraju. Međutim, prema podacima poljskog MUP-a, granicu Bjelorusije i Poljske od početka ove godine pokušalo je preći 17.000 migranata.

Ogorčenje u Poljskoj izazvalo je postupanje vojne policije koja je uhapsila i s lisicama na rukama odvela trojicu vojnika koji su u samoobrani ispalili hitac upozorenja u zrak, a zatim u zemlju zbog približavanja grupe od pet desetak migranata koji su se približavali naoružani raznim ubodnim predmetima. Prema ministru unutrašnjih poslova, novi zakon će "spriječiti takva besmislena hapšenja".

Poljsku je šokirao i slučaj 28. maja kada je migrant napao vojnika na metalnoj barijeri na bjeloruskoj granici. Dok je to činio, provukao je ruku kroz čeličnu ogradu i ubo vojnika među rebra. Uprkos hitnoj ljekarskoj pomoći i kasnijem prebacivanju u bolnicu u Varšavi, 21-godišnji pripadnik 1. oklopne brigade poljske vojske preminuo je nakon nekoliko dana.