Svijet

NOVI ŠOK ZA AMERIKU! RUSI PONOVO IDU NA KUBU: Posle fregate i nuklearne podmornice, MOĆNA FLOTA stiže u dvorište SAD!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Pomorska grupacija Baltičke flote stići će u Havanu, gdje su nedavno bili ratni brodovi i podmornice Sjeverne flote.

Izvor: YAMIL LAGE / AFP / PROFIMEDIA

U poruci objavljenoj na svojoj Fejsbuk stranici, Ministarstvo odbrane Kube je obavijestilo da će se pomorska grupa ruske Baltičke flote zaustaviti u luci Havana u periodu od 27. do 30. jula.

„Pomorska grupa Baltičke flote, koju čine patrolni brod Neustrašimi, tanker za naftu Jelnja i školski brod Smolni, obaviće radnu posjetu luci Havana od 27. do 30. jula.

Kao što smo pokazali i drugim prilikama, posjete brodova iz stranih zemalja su istorijska praksa revolucionarne vlade u odnosima sa državama sa kojima održavamo prijateljske i saradničke odnose“, navodi se u poruci ministarstva koju je prenijela ruska novinska agencija Interfaks.

Raketni patrolni brod Neustrašimi (712) projekta 11540 Jastreb, školski brod Smolni (210) projekta 887 i tanker za punjenje gorivom Jelnja projekta 160 klase „Altaj“ napustili su mornaričku bazu Kronštat ka obalama „Ostrva slobode“, izvestio je i Rojters.

Predstavnici kubanskog Ministarstva odbrane saopštili su da će „ruski mornari tokom boravka u Havani imati program koji će uključivati posete komandantu Revolucionarnih oružanih snaga Kube i guverneru kubanske prijestonice. Oni će takođe posjetiti niz kulturnih i istorijskih mesta u Havani“.

Prema riječima kubanskih vojnih zvaničnika, brod za obuku Smolni biće otvoren za javnost u nedelju i ponedeljak, 28. i 29. jula.

Nova poseta ostrvu, koja će trajati od 27. do 28. jula, dio je „dobrih odnosa prijateljstva i saradnje između kubanske vlade i savezničkih država”. Napominje se da će ruske posade imati brojne posjete prijestonici, ali nije precizirano koliko će njihov boravak trajati i da li će kasnije ići da posjete Venecuelu ili Nikaragvu.

Rusi sve prisutniji na američkom kontinentu

Prije mjesec dana na Kubu, samo 150 kilometara od SAD, stigla je i fregata Admiral Gorškov i nuklearna podmornica Kazan. Početkom jula luka u Havani je ugositla pomorsku grupau ruske Sjeverne flote.

Nedavne posjete ruskih brodova lukama na Kubi i Venecueli imaju za jasan cilj da signaliziraju njihovo prisustvo u blizini američke teritorije.

Konkretno, slanjem nuklearne podmornice i fregate Admiral Gorškov, koja je nosila hipersonične rakete Cirkon, u područje Južne Amerike, poslata je poruka američkoj vojsci koja je intenzivirala svoje prisustvo na evropskom kontinentu u kontekstu ukrajinskog sukoba.

Kako su saopštili ruski vojni specijalisti, prilikom prolaska kroz područje države Florida, površinski brod i ruska podmornica simulirali su upotrebu sistema naoružanja na brodu protiv nekih ciljeva na američkoj teritoriji.

S obzirom da se hladnoratovska demagogija vraća na velika vrata, te SAD od nedavno paniraju da rasporede svoje nuklearne rakete Tomahawk u Nemačku, logičan sled okolnosti bi bio raspoređivanje ruskog nuklearnog arsenala na, primjera radi, Kubi.