Svijet

"DJEČAK U KUTIJI" IDENTIFIKOVAN POSLE VIŠE OD 65 GODINA! Ništa se nije znalo o NAGOM lešu deteta

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Misterija je riješena pomoću ovoga.

Policija u Hjustonu
Izvor: Youtube printscreen/KHOU 11

Punih 65 godina bio je poznat samo kao "Dječak u kutiji", čije je izubijano nago i neuhranjeno tijelo nađeno umotano u ćebe u kartonskoj ambalaži u šumovitoj oblasti na sjeveroistoku Filadelfije početkom 1957.

Napredak u istrazi o njegovom identitetu je konačno postignut u oktobru 2021. i otkriveno je da se nesrećni dječak star oko četiri godine, koji je imao ožiljke po tijelu i bio prisilno ošišan, zvao Džozef Ogastas Zareli.

Međutim, istražitelji su čekali još 14 mjeseci kako bi saopštili identitet žrtve jednog od najgnusnijih slučajeva ubistva u američkoj istoriji i ime nesrećnog dječaka saopštili su tek u decembru 2022, više od šest i po decenija nakon zločina.

Britanski Dejli mejl piše da je dentitet malog Džozefa otkriven zahvaljujući revolucionarnom istraživanju DNK i genealogiji pomoću kojih je utvrđena čitava mreža rođaka koja je na kraju istražitelje dovela do imena djeteta.

Uzorci DNK su uzeti pomoću tehnika kakve naučnici koriste na drevnim mumijama, a identitet Džozefovog oca je utvrđeno zahvaljući DNK testu tog čovjeka koji je istražiteljima donijela njegova bivša djevojka.

Tada se konačno stiglo do imena roditelja nesrećnog dječaka, a to su bili Ogastas Džej Zareli zvani "Gas" i Meri Elizabet Ejbel, zvana "Betsi".

Mali Džozef je rođen u vanbračnoj zajednici, što je u to vrijeme bila tabu tema u Americi.

Iako se ime oca pojavljuje u krštenici do koje su istražitelji došli, oni su morali da to utvrde i DNK analizom.

Betsi je umrla 1991, a Gas 2014. i istražitelji su isprva odlučili da ne otkrivaju imena dječakovih roditelja iz poštovanja prema preživjelim rođacima.

Ipak, pod pritiskom medija i javnosti koja je godinama bila obuzeta ovim slučajem, njihova imena su saopštena u januaru ove godine.

Sav ovaj napredak u istrazi pruža novu nadu da će konačno biti otkriven odgovor i na najvažnije pitanje, a to je ko je ubio Džozefa Ogastasa Zarelija.

Potraga za ubicom na nivou cijele Amerike je pokrenuta čim je 25. februara 1957. pronađen leš dečaka, uporedo sa naporima za utvrđivanjem identiteta žrtve.

List Filadelfija inkvajerer je tada, po nalogu policije, objavio zastrašujuće fotografije s obdukcije izubijanog mrtvog dječaka i njegovu sliku u dječijoj odeći, tražeći pomoć javnosti.

Te fotografije su zalijepljene i po prodavnicama širom Filadelfije, a ljude koji se danas sjećaju tog vremena i dalje progone te užasne slike.

Policija je očajnički upućivala apele za pomoć u rasvjetljavanju slučaja, što je pokrenulo hiljade dojava, od kojih su neke dolazile i iz inostranstva, u vezi s identitetom ubijenog dječaka.

Pojavilo se mnogo teorija o ovom zločinu, ali nije utvrđeno ko je ubio dijete i zašto.

Njegova majka Betsi je imala 21 godinu kada je rodila Džozefa, a njen bliski rođak je kazao da je moguće da ga je dala na usvajanje.

Taj rođak je rekao da u tom činu "nije bilo nikakve okrutnosti, nikakve zlobe" i da ništa ne ukazuje da su Džozefovi roditelji imali ikakve veze sa njegovom smrću.

Advokat koji zastupa Gasovo četvoro djece kazao je Filadelfija inkvajereru da su oni tek "nedavno" saznali da su imali brata po ocu i da se "nikada nije pojavilo ništa što njihovog oca ili bilo kog drugog člana porodice povezuje s ovim", misleći na zločin.