Svijet

SNAŽAN UDARAC ZA KREMLJ! Procurili detalji VOJNOG SPORAZUMA vrijednog 5 milijardi dolara

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Otkriveni važni podaci o raketnom sistemu

Izvor: Profimedia

Kibernetička aktivistička grupa Sajber rezistns je 15. jula, u saradnji sa međunarodnom obavještajnom zajednicom InformNapalm, počela da objavljuje​​seriju dokumenata pod nazivom BaumankaLiks.

Riječ je o podacima dobijenim iz hakovanih i-mejlova visokih ruskih zvaničnika, koji otkrivaju osetljive informacije o rusko-indijskim odbrambenim ugovorima, uključujući ugovor o indijskoj kupovini ruskih raketnih sistema S-400.

Objava podataka dogodila se otprilike u isto vrijeme kad i diplomatski incident Indije i Ukrajine. Naime, Ministarstvo spoljnih poslova Indije pozvalo je ukrajinskog ambasadora na razgovor nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski osudio sastanak indijskog premijera Narendre Modija i ruskog predsednika Vladimira Putina, taman kad se dešavao ruski napad na dječiju bolnicu u Kijevu.

Kao odgovor, InformNapalm je odlučio da otkrije detalje o rusko-indijskim odbrambenim ugovorima, uključujući popis opreme prema ugovoru o nabavci S-400, koji je isprva trebalo da bude objavljen u skraćenom obliku. Ugovor o S-400 Trijumf, potpisan 2018. tokom Putinove posete Indiji, najavljen je kao značajan posao za rusku obrambenu industriju, vrijedan više od 5 milijardi dolara. Ovaj sporazum je i strateški potez za produbljivanje indijske zavisnosti o ruskoj vojnoj tehnologiji.

Međutim, dogovor je postao ‘problematičan‘ nakon učestalih odlaganja isporuka komponenti sistema zbog ‘vlastitih potreba‘ Rusije u njenom ratu protiv Ukrajine. Uprkos ovim neuspesima, Rusija i dalje nastoji da ispoštuje dogovor kako bi zadržala svoj strateški uticaj na Indiju. Objavljeni i-mejlovi uključuju detaljne popise elemenata sistema S-400, sa količinama i šiframa svih komponenti, uključujući rezervne delove. Dokumenti takođe navode tačan broj i tip raketa koje će Rusija isporučiti Indiji.

S obzirom na to da se radi o oružju od gotovo strateškog značaja za Indiju, a koje služi za presretanje protivničkih letjelica (aviona, helikoptera...) i projektila, Nju Delhi sasvim sigurno nije srećan zbog ovog curenja podataka.

Jedan od ključnih i-mejlova poslao je Vladimir Červakov, šef Odseka za protivvazdušnu odbranu Moskovskog državnog tehničkog univerziteta Bauman, članovima fakulteta, otkrivajući detaljnu analizu sistema S-400.

Curenje ovih podataka pokazuje kako Rusija nije sposobna da osigura osjetljive informacije, zbog čega predstavlja jednaku bezbednosnu pretnju svojim partnerima, pa je to opomena zemljama koje učestvuju u vojnim sporazumima sa Rusijom.