Svijet

MISTERIOZNI POZIV IZ KREMLJA ZA PENTAGON: Rusi upozorili na ukrajinsku TAJNU OPERACIJU?

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ako planirate nešto da uradite, nemojte!"

Izvor: Youtube/screenshot/Axiom Images

Početkom ovog mjeseca američki ministar odbrane Lojd Ostin dobio je neobičan telefonski poziv - njegov ruski kolega je želio da razgovara sa njim.

Otkako je u februaru 2022. godine počeo rat u Ukrajini, Ostin je samo pet puta razgovarao telefonom sa ruskim ministrom odbrane, i gotovo uvjek na inicijativu Pentagona, u težnji da se izbjegne eskalacija sukoba, piše Njujork Tajms.

Ostin je samo nekoliko nedelja ranije, 25. juna, inicirao razgovor sa novim ruskim ministrom odbrane Andrejem Bjelousovim, u nastojanju da "zadrži linije komunikacije otvorenim".

To je bio prvi razgovor između njih dvojice otkako je ekonomista Belousov zamenio Sergeja Šojgua na mjestu ministra odbrane.

Kako tvrdi Njujork Tajms, pozivajući se na tri izvora iz redova američke administracije, Belousov je pozvao Ostina da prenese upozorenje - Rusi su otkrili da Ukrajinci spremaju tajnu operaciju protiv Rusije, a Moskva je verovala da Kijev za to ima blagoslov Amerikanaca.

Bjelousov je pitao Ostina da li je svjestan da postoji ovaj plan, koji potencijalno može pojačati tenzije između Moskve i Vašingtona.

Pentagon je bio iznenađen ovim navodima, i rekli su da ne znaju za bilo kakvu zavjeru, rekli su za Njujork Tajms dvojica američkih zvaničnika koji su hteli da ostanu anonimni.

Kako piše američki list, šta god da je Belousov otkrio Ostinu, bilo je dovoljno ozbiljno da je Pentagon kontaktirao Ukrajince i poručio im: "Ako planirate da uradite nešto, nemojte".

Uprkos zavisnosti Ukrajine o Sjedinjenih Država u pogledu vojne, obavještajne i diplomatske podrške, ukrajinski zvaničnici nisu uvek potpuno otvoreni po pitanju vojnih operacija, posebno kada su u pitanju napadi na ciljeve u dubini ruske teritorije.

Slične operacije su frustrirale američke zvaničnike, koji veruju da nisu poboljšali položaj Ukrajine na frontu, ali su rizikovali da otuđe evropske partnere i prošire rat.

Tokom protekle dvije godine, operacije koje su uznemirile Sjedinjene Države uključivale su napad na rusku vazdušnu bazu na zapadnoj obali Krima, bombaški napad kamionom koji je uništio deo mosta u Kerčkom moreuzu, i udare dronovima po ciljevima duboko u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin takve napade je okarakterisao kao "terorističke akte", a Kremlj ih koristi kao dokaz da potkrijepi tvrdnju da je invazija na Ukrajinu zaista odbrambeni rat. Uprkos poricanju iz Vašingtona, ruski zvaničnici javno insistiraju da se takvi udari ne bi mogli desiti bez odobrenja i podrške SAD.

Da li je navodni ukrajinski plan ovog mjeseca bila stvarna prijetnja, još uvek nije jasno. Zvaničnici Pentagona i Bele kuće kažu da se ništa još uvek nije dogodilo, i odbili su da detaljno govore o ovom pozivu, ali su naglasili potrebu za dijalogom među protivnicima.

Tokom razgovora, sekretar je naglasio važnost održavanja linija komunikacije usred tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine - rekla je novinarima Sabrina Sing, portparolka Pentagona, nekoliko sati nakon razgovora 12. jula.

Zvaničnici Pentagona su odbili da kažu da li je Ostin postavio pitanje o navodnoj operaciji kada je razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane potvrđeno je da ga je inicirao Belousov, dodajući da je "razgovarano o pitanju sprečavanja bezbjednosnih prijetnji i smanjenja rizika od moguće eskalacije". Ali u saopštenju se ne pominje sumnja na tajnu ukrajinsku misiju.

Ukrajinski zvaničnici su odbili da komentarišu ovo pitanje. Kremlj je takođe odbio da komentariše ovaj članak, a rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Ovaj pogled iza kulisa razgovora dvojice ministara odbrane ilustruje da su privatni razgovori američkih i ruskih zvaničnika mnogo češći nego što je to poznato javnosti, piše Njujork Tajms.

Na taj način SAD i Rusija pokušavaju da iza kulisa umanje rizike od eskalacije.

Na primjer, u telefonskom razgovoru prošlog mjeseca između Ostina i Bjelousova, američki ministar odbrane je "naglasio važnost održavanja linija komunikacije usred tekućeg rata Rusije protiv Ukrajine", rekao je general-major Patrik Rajder, sekretar za štampu Pentagona.

Ostin je inicirao taj poziv, rekao je general Rajder.

Ostin i Bjelousov su "razmenili stavove o situaciji oko Ukrajine", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane povodom istog poziva. Dodaje se da je Bjelousov "ukazao na opasnost dalje eskalacije situacije u vezi sa kontinuiranim snabdijevanjem Ukrajine američkim oružjem".

Ali dva zvaničnika upoznata sa pozivom rekli su da je Ostin takođe upozorio svog ruskog kolegu da ne preti američkim trupama u Evropi usred rastućih tenzija u Ukrajini.

Otprilike četiri dana kasnije, američki odbrambeni zvaničnici podigli su nivo bezbednosne uzbune u vojnim bazama u Evropi kao odgovor na nejasne pretnje Kremlja zbog ukrajinske upotrebe oružja dugog dometa po ciljevima u Rusiji.

Američki zvaničnici rekli su da nisu prikupljeni nikakvi konkretni obavještajni podaci o mogućim ruskim napadima na američke baze. Svaki takav napad Rusije, bio otvoren ili prikriven, predstavljao bi značajnu eskalaciju rata u Ukrajini.

Rusija je pojačala akte sabotaže u Evropi, nadajući se da će poremetiti protok materijala u Ukrajinu. Do sada nijedna američka baza nije bila meta tih napada, ali su američki zvaničnici rekli da bi podizanje nivoa uzbune pomoglo da se pojača bezbjednost važnih objekata, piše američki list.

Zatim su usledili razgovori 21. i 23. oktobra 2022. između Ostina i Šojgua - prvi su tražili Amerikanci, drugi Rusi.

Pentagon je naveo da je Ostin posle tih razgovora "odbacio svaki izgovor Rusa za eskalaciju i potvrdio vrednost kontinuirane komunikacije usred nezakonitog i neopravdanog rata Rusije protiv Ukrajine."

Nedelju dana kasnije, Njujork Tajms je izvijestio da su visoki ruski vojni lideri nedavno razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Ti podaci su se pojavili nakon što je Moskva tvrdila da Ukrajina planira da upotrebi takozvanu prljavu bombu - konvencionalni eksploziv sa radioaktivnim materijalima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije učestvovao u razgovorima sa svojim generalima, koji su vođeni dok je Rusija intenzivirala nuklearnu retoriku.

Iako je rizik dalje eskalacije i dalje visok, zvaničnici Bajdenove administracije i saveznici SAD takođe su tada rekli da su telefonski razgovori između zapadnih i ruskih kolega krajem oktobra pomogli da se smanje neke od nuklearnih tenzija.

Ovi pozivi se odnose na izbegavanje najgorih ishoda u odnosima koji bi potencijalno mogli da pređu ivicu - rekao je Semjuel Čarap, analitičar u korporaciji RAND.