Svijet

TRAMP NAZVAO RUSIJU "RATNOM MAŠINOM",STIGAO NEOČEKIVAN ODGOVOR "Sjetite se šta nam je uradio, biće još gore"

Autor Uroš Matejić

Tramp je potvrdio za Foks njuz da je rekao Zelenskom da rat treba da se završi.

Izvor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Kremlj je u petak pozdravio komentare Donalda Trampa o Rusiji kao "ratnoj mašini" koja je pobijedila Napoleona i Hitlera, ali je takođe dodao da ne gleda kroz ružičaste naočare kada je riječ o republikanskom kandidatu za predsjednika SAD. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov odgovorio je na pitanje o izjavama Trampa u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Zelenskim. Tramp je kasnije potvrdio za Foks njuz da je rekao Zelenskom da rat treba da se završi.

"Suočavate se sa ratnom mašinom. To je ono što Rusi rade, bore se u ratovima. Pobijedili su Hitlera, pobijedili su Napoleona. Moramo da privedemo taj rat kraju", rekao je tada Tramp. Komentarišući Trampove opaske, Peskov je rekao da će "vjerovatno biti korisno za većinu Amerikanaca da znaju i o brojnim veličanstvenim stranicama u istorije Rusije", jer vrlo malo običnih Amerikanaca dobro poznaje istoriju.

Ali, on je takođe rekao da Kremlj nema nikakvih iluzija o tome šta bi pobjeda Trampa na predsjedničkim izborima značila za Rusiju, pozivajući se na komentar Majka Pompea, bivšeg državnog sekretara u Trampovoj administraciji, koji navodi na zaključak da bi star šef Bijele kuće, ako bude ponovo izabran, uveo nove, oštrije sankcije Moskvi i povećao pomoć Ukrajini.

"Nikada nismo gledali, niti sada gledamo kroz ružičaste naočare. Tramp je predstavnik američke političke elite koja sada apsolutno pati od antiturskog raspoloženja. Kada je bio predsjednik, Amerikanci su krenuli u trku sa sankcijama, pod Trampom su našoj zemlji uvedene brojne sankcije, a što se toga tiče, on se ne razlikuje mnogo od svih ostalih", rekao je Peskov.

Na kraju je, međutim, rekao da Tramp "možda pokazuje malo više političke mudrosti ako govorimo o održavanju kanala za dijalog. Ali, de fakto to nema nikakav poseban uticaj ni na šta i toga moramo da budemo svjesni", zaključio je Peskov.