Svijet

NJEMAC U BJELORUSIJI OSUĐEN NA SMRT! Moli Lukašenka! NJemački kancelar bijesan - "Smrtna kazna u Evropi davno ukinuta"

Autor Uroš Matejić

Kriger zamolio bJeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da ga pomiluje.

Izvor: Twitter/Youtube/Printscreen

Njemački kancelar Olaf Šolc zabrinut je zbog smrtne kazne izrečene jednom nJemačkom državljaninu u Bjelorusiji, rekao je portparol vlade. Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je prošle nedelje da je njemački državljanin osuđen na smrtnu kaznu u Bjelorusiji.

Bjeloruska grupa za ljudska prava Viasna identifikovala ga je kao Rika Krigera i navela da je optužen za terorizam i plaćeničke aktivnosti. "Kao i cijela savezna vlada, on (Šolc) je zabrinut zbog ovih događaja", rekao je portparol nemačke vlade na redovnoj konferenciji za novinare na pitanje o slučaju.

Ruska novinska agencija Tass, pozivajući se na snimke državne televizije Belorusija-1, objavila je da je Kriger zamolio bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, da ga pomiluje. TASS je prenio da je Kriger rekao da mu je ukrajinska bezbjednosna služba SBU naredila da fotografiše vojne lokacije u Bjelorusiji i stavi ranac na šine jugoistočno od prijestonice Minska koji je kasnije eksplodirao. Povređenih nije bilo.

"Zaista se nadam da će mi predsjednik Lukašenko oprostiti i pomilovati me", rekao je Kriger. Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je "bilo nepodnošljivo gledati kako beloruski režim paradira sa nemačkim državljaninom na televiziji".

"Moramo učiniti sve kako bismo osigurali zaštitu njegovih prava - smrtna kazna je ukinuta u Evropi", rekla je Berbok. Lokalni nemački konzulat je u kontaktu sa Krigerom, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova u Berlinu. Berbok je kritikovala praksu prikazivanja video snimaka zatvorenika, dodajući da se time vređa dostojanstvo subjekta, i poručila da Nemačka apeluje na Bjelorusiju da prekine ovu praksu.