Svijet

NA POMOLU NOVI SUKOB? Američki i kanadski borbeni avioni presreli ruske i kineske iznad Aljaske

Autor Ivana Vlajković

Američki i kanadski borbeni avioni presreli su ruske i kineske.

Izvor: Hu Shanmin / Xinhua News /Profimedia

Američki i kanadski borbeni avioni presreli su ruske i kineske bombardere iznad Tihog okeana.

Blizak susret NATO aviona i suparničkih kineskih i ruskih letjelica dogodio se u sredu 24. jula u takozvanoj Zoni za identifikaciju protivvazduhoplovne odbrane Aljaske koja se prostire iznad Beringovog, Čukotskog mora i sjevernih djelova Tihog okeana. Najmanje šest aviona kanadskog i američkog ratnog vazduhoplovstva poslato je da presretne bombardere ruske i kineske vojne avijacije - tačnije po dva Tupoljeva Tu-95 i Sian H-6 - koja su navodno izvršavala zadatke patroliranja. Misiju presretanja obavili su F-35, F-16 i CF-18 avioni i oni se mogu videti na video snimku koji kruži društvenim mrežama.

U pratnji bombardera bili su Su-30SM i Su-35S, a patrola je navodno trajala više od pet sati. Snimci pokazuju da su u određenom trenutku tokom leta u međunarodnom vazdušnom prostoru avione presrela dva F-16 iz 18. borbene presretačke eskadrile, dva F-35A i dva RCAF CF-18 Hornet.

Sjevernoamerička vazdušna komanda izdala je saopštenje povodom ovog događaja navodeći da Tu-95 i H-6 nisu ugrožavali vazdušni prostor Kanade i SAD.

"Ove aktivnosti Rusije i NR Kine u ADIZ Aljaske ne smatraju se prijetnjom", piše u saopštenju.

NORAD je objavio da će nastaviti da prati kretanja suparničkih oružanih snaga u blizini Sjeverne Amerike i da će na ovakve aktivnosti "odgovoriti prisustvom".

ADIZ označava područje međunarodnog vazdušnog prostora koje je pod pojačanim nadzorom oružanih snaga SAD zbog "nacionalne bezbjednosti". Reč je o vazdušnom prostoru u kojem civilni i vojni avioni moraju da se identifikuju Severnoameričkoj komandi, a ukoliko to ne učine rizikuju da budu presretnuti od strane borbenih aviona.