Svijet

NOVI HAOS U KREMLJU, NASTAVLJA SE ČISTKA! FSB sproveo brzu akciju: Bivši zamjenik ruskog ministra odbrane UHAPŠEN

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Hapšenje je izvršeno zbog korupcije

Izvor: Printscreen/ youtube

Ruska Federalna bezbjednosna služba (FSB) danas je saopštila da je bivši zamjenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov uhapšen i optužen za korupciju, objavila je novinska agencija Interfax.

Državna novinska agencija RIA prenela je objavu FSB-a o tome da traje istraga kako bi se utvrdile činjenice o Bulgakovljevim navodnim "ilegalnim aktivnostima". Rečeno je da je upućen u istražni zatvor u Moskvi.

Bulgakov, koji je do smjene u septembru 2022. bio zadužen za vojnu logistiku, poslednji je u nizu visokopozicioniranih osoba iz ministarstva odbrane koji su optuženi za korupciju.

Hapšenja su najveći skandal koji u zadnjih nekoliko godina pogađaju rusku vojsku i odvijaju se u trenutku kada je novi ministar odbrane Andrej Belousov, ekonomista bez vojnog iskustva, dobio zadatak da raščisti vojne redove od korupcije i da racionalizuje njene finansije kako bi mogla da se finansira "specijalna vojna operacija" u Ukrajini, kako Rusi nazivaju invaziju na tu zemlju.

Suzbijanje korupcije na najvišem nivou započelo je 23. aprila hapšenjem zamjenika ministra odbrane Timura Ivanova, bliskog saveznika bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua. Od tada je uhapšeno najmanje pet vojnih zvaničnika i pripadnika ministarstva odbrane.

Kremlj je pokušao da umanji informacije o ranijim hapšenjima, objavivši da su i ostale ruske državne agencije bile uključene u slične napore u borbi protiv korupcije.

Bulgakov (69) je, kako stoji u njegovoj službenoj biografiji, diplome stekao na ruskim vojnim akademijama te je obavljao razne logističke vojne funkcije.

Bio je zamjenik ministra odbrane sve do smene 2022. i dobitnik je nekoliko najviših vojnih i civilnih odlikovanja, među kojima je i najveća državna počast, nagrada Zvijezda heroja Rusije.