Svijet

MOSKVA TRAMPU NE VJERUJE: On se ne razlikuje mnogo od ostalih političara iz SAD

Izvor Kurir

"Amerikanci su, zapravo, započeli tu politiku sankcija (protiv Moskve) za vrijeme Trampa. Za vrijeme Trampa, protiv naše zemlje je uveden ogroman broj sankcija i zbog toga se on ne razlikuje mnogo od svih ostalih (američkih političara)", objasnio je on.

Izvor: AA/ABACA / ABACA PRESS / PROFIMEDIA

Kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp pokazuje malo više mudrosti od ostalih američkih političara, budući da drži otvorenim kanale za dijalog, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše politički program Trampa koji je predstavio bivši američki državni sekretar Majk Pompeo.

Ipak, on je ocijenio da to, pak, "defakto nema poseban uticaj ni na šta i da toga treba biti svjestan", budući da je za vrijeme predsjedničkog mandata Trampa protiv Rusije bio uveden veliki broj sankcija.

"Amerikanci su, zapravo, započeli tu politiku sankcija (protiv Moskve) za vrijeme Trampa. Za vrijeme Trampa, protiv naše zemlje je uveden ogroman broj sankcija i zbog toga se on ne razlikuje mnogo od svih ostalih (američkih političara)", objasnio je on.

Peskov je, podsjetimo, poslednjih dana više puta komentarisao Trampov pristup Rusiji i ukazivao na to da, bez obzira na to šta se sada izjavljuje, treba znati da su tema Rusije i Vladimira Putina uvijek u žiži američke javnosti za vrijeme predsjedničkih kampanja.

S tim u vezi, istakao je da Rusi "nikada nisu nosili ružičaste naočare".

"I ovaj jedan od kandidata (za predsjednika SAD), kojeg ste spomenuli - on (Tramp) je predstavnik političke elite Sjedinjenih Američkih Država, koja sada apsolutno pati od totalne rusofobije", poručio je Peskov povodom teksta Majka Pompea za "Volstrit džornal".

Pompeo je, podsjetimo, u tekstu najavio da bi Tramp mogao da kreira program za Ukrajinu vrijedan 500 milijardi dolara.

Ovaj koncept ranije je primijenio američki predsjednik Frenklin D. Ruzvelt 8. decembra 1940. godine, nakon čega je američki Kongres usvojio Lend-Lis zakon u martu 1941. On je predsjedniku dao ovlašćenje da pomaže odbranu svake nacije ako smatra da je to od vitalnog značaja za Sjedinjene Države.

Bilo bi korisno da Amerikanci nauče nešto o slavnoj istoriji ruskog naroda

Peskov je danas, takođe, prokomentarisao Trampovu izjavu za "Foks njuz", koji je rekao da je tokom nedavnog razgovora sa Vladimirom Zelenskim podsetio lidera kijevskog režima da sukob sa Rusijom mora da se prekine, jer se radi o naciji koja je porazila Hitlera, i Napolena.

Peskov je tim povodom izjavio da bi veći dio američke javnosti imao koristi od toga da se upozna sa slavnim istorijskim činjenicama o Rusiji i njenoj ulozi u Drugom svjetskom ratu, ali i o pobijedi u ratu sa Napoleonom.

"Oni to sigurno ne znaju i ne pamte, tome ih niko nije učio. Tako da to ne bi bilo beskorisno za njih. Možda će se neko i zainteresovati (za istoriju Rusije) nakon ovoga", zaključio je portparol.