Svijet

U sačekuši pala dva moćna narkobosa! Presreli ih na aerodromu, jedan od njih je El Čapov nasljednik

Autor Jana Desovski

Ministarstvo pravde privelo je još dvojicu navodnih vođa kartela Sinaloa.

Izvor: HANDOUT / AFP / PROFIMEDIA

Meksički narkobos Ismael "El Majo" Zambada i sin njegovog bivšeg partnera, Hoakin "El Čapo" Guzmana, uhapšeni su u četvrtak u El Pasu u Teksasu, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

"Ministarstvo pravde privelo je još dvojicu navodnih vođa kartela Sinaloa, jedne od najnasilnijih i najmoćnijih organizacija za trgovinu drogom na svijetu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zambada i Hoakin Guzman Lopez, El Čapov sin, suočavaju se sa višestrukim optužbama u SAD "za vođenje kriminalnih operacija kartela, uključujući proizvodnju fentanila i mrežu dilera droge", navodi se u saopštenju koje je prenio Rojters.

Dvojica američkih zvaničnika rekli su Rojtersu da su Zambada i Guzman Lopez privedeni nakon što su sletjeli privatnim avionom. Zambada je bio suosnivač kartela Sinaloa sa El Čapom, koji je izručen Sjedinjenim Državama 2017. i služi doživotnu kaznu u zatvoru maksimalne bezbjednosti. 

Nakon El Čapovog izručenja, njegovo kriminalno carstvo naslijedila su njegova četiri sina – poznati kao Los Čapitos ili mali Čaposi – koji su preuzeli njegovu frakciju kartela i postali jedan od najvećih izvoznika fentanila u SAD. Fentanil je, inače, sintetički opioid koji je i do 50 puta jači od heroina i 100 puta jači od morfijuma.