Svijet

Drama pred otvaranje Olimpijskih igara u Parizu! Stali brzi vozovi: "Neko je podmetnuo požare!"

Autor Jana Desovski

Stali su brzi vozovi pred Olimpijske igre zbog podmetnutih požara u Parizu.

Izvor: MONDO Portal/Marko Čavić

Francuska mreža brzih vozova (TŽV) pogođena je "zlonamernim radnjama", uključujući napade podmetanjem požara koji su poremetili transportni sistem, rekao je u petak željeznički operater SNCF, nekoliko sati prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu.

"Ovo je masovni napad velikih razmjera da parališe TŽV mrežu", rekao je SNCF za AFP, dodajući da će mnoge rute morati da budu otkazane i da će situacija trajati "barem cio vikend dok se popravke obavljaju".

"SNCF je bio žrtva nekoliko istovremenih zlonamjernih radnji tokom noći", rekao je nacionalni željeznički operater, dodajući da su napadi uticali na njegove atlantske, sjeverne i istočne linije.

"Počeli su napadi podmetanja požara koji su oštetili naše objekte", navodi se i dodaje da je saobraćaj na pogođenim linijama „u velikoj mjeri poremećen“.

Vozovi su bili preusmereni na različite koloseke, "ali ćemo morati da ukinemo veliki broj njih", navodi se u saopštenju. Jugoistočna linija nije pogođena jer je "spriječen zlonamerni čin".

SNCF je pozvao putnike da odlože svoja putovanja i da se drže dalje od željezničkih stanica. Napadi su pokrenuti dok se Pariz priprema za ceremoniju otvaranja, sa 7.500 sportista, 300.000 gledalaca i publikom VIP ličnosti.