Svijet

BAJDENOVO OBRAĆANJE IZ OVALNOG KABINETA! Objasnio razloge povlačenja iz trke za predsjednika - Pomenuo jedno ime

Autor Ivana Vlajković

Prvo obraćanje Bajdena iz Ovalnog kabineta nakon povlačenja.

Izvor: Ken Cedeno / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Američki predsjednik Džo Bajden obratio se tamošnjoj javnosti iz Ovalnog kabineta da objasni razloge zbog kojih je odustao od trke za novi mandat samo tri mjeseca prije predsjedničkih izbora koji će se održati u novembru.

Podsjećamo, posle pisma koje je objavio na društvenoj mreži X, gdje je naveo da napušta trku, ali da istovremeno podržava kandidaturu Kamale Haris, ovo je, od tada, prvo Bajdenovo obraćanje uživo Americi a četvrto obraćanje uživo iz Ovalne kancelarije od kada je ušao u kancelariju predsjednika SAD.

"Poštujem ovu kancelariju, ali više volim svoju zemlju. Bila mi je čast služiti joj kao predsjednik", počeo je Bajden svoj govor.

"Amerika je na prekretnici", rekao je Bajden i dodao da će odluka koju sada donesu odrediti sudbinu nacije.

"Moramo birati između kretanja napred ili nazad, između nade i mržnje, jedinstva i podjela. Vjerujem da moji rezultati kao predsjednika, moje liderstvo u svijetu, moja vizija budućnosti Amerike zaslužuju drugi mandat. Ali ništa ne smije da stoji na putu spasavanja naše demokratije. To uključuje i moju ličnu ambiciju", rekao je Bajden.

On je tvrdio da je najbolji put napred da se baklja prenese novoj generaciji.

"Postoji vreme i mjesto za nove glasove, za svježe glasove i da - za mlađe glasove i to vrijeme i mjesto su sada."

On je takođe obećao da će u narednih šest mjeseci biti maksimalno fokusiran na obavljanje predsjedničkih dužnosti.

"Nastaviću da prozivam mržnju i ekstremizam, dok jasno stavljam do znanja da u Americi nema mjesta za političko ili bilo koju drugu vrstu nasilja. Tačka", odlučan je Bajden.

On takođe obećava da će nastaviti da radi na okončanju rata u Gazi i vraćanju američkih državljana iz zatvora širom svijeta. Osvrćući se na svoj predsjednički mandat, Bajden tvrdi da je Amerika prešla dug put otkako je on postao predsjednik. Kaže da je Amerika sada jača i naprednija.

"Kandidovao sam se za predsjednika prije četiri godine jer sam vjerovao, i još vjerujem da je u pitanju duša Amerike. To je još uvijek slučaj. Amerika je ideja, ideja jača od bilo koje vojske, veća od bilo kog okeana, moćnija od bilo kog diktatora ili tiranina. Najmoćnija ideja u istoriji svijeta", kaže on, prenosi jutarnji.hr.

Potom je citirao Deklaraciju o nezavisnosti.

"Bila je privilegija mog života da služim kao predsjednik. Nigdje drugdje na svijetu dijete koje muca (misleći na sebe) ne bi moglo jednog dana da sjedne za ovaj sto. I evo mene".

Bajden je završio govor zaključujući da su SAD nacija obećanja i mogućnosti, sanjara i onih koji rade, običnih Amerikanaca koji rade izvanredne stvari.

"Dao sam svoje srce i dušu svojoj naciji. Nadam se da razumijete koliko sam zahvalan svima vama. Istorija je u vašim rukama. Moć Amerike leži u vašim rukama".

Kraj njegovog govora bio je rezervisan za Kamalu Haris.

"Želim da se zahvalim našoj velikoj potpredsjednici Kamali Haris. Ona je iskusna i sposobna. Ona je služila kao nevjerovatan saradnik mojoj administraciji i kao lider naše zemlje".