Svijet

BAJEDNOVA PRVA ŽENA I ĆERKA SU POGINULE ISTOG DANA! Par dana prije nesreće rekla mu je nešto jezivo

Autor Jana Desovski

Džo Bajden bio je u braku sa suprugom Neiliju, s kojom je bio šest godina i zajedno su dobili troje djece. Jednog kobnog dana se sve promijenilo.

Izvor: Youtube/CBS/Screenshot

U decembru 1972. godine život Džoa Bajdena nije imao razloga da se žali na život koji je živio. Imao je 30 godina i bio je izabran da predstavlja Delavare u Kongresu, čime je postao drugi najmlađi senator u istoriji.

U najboljem životnom periodu Džo Bajden bio je u braku sa suprugom Neiliju, s kojom je bio šest godina i zajedno su dobili troje djece – sinove Boa, Hantera i ćerku Naomi.

Njihova sreća je bila tolika da je Bajdenova mlada supruga nerijetko govorila da je prevelika sreća čini nervoznom. Sjedjeći kraj kamina u njihovoj kući u Vilmingtonu dok su zajedno pisali božićne čestitke, okrenula se prema njemu i uplašeno mu rekla: "Džo, šta će se dogoditi. Sve je dobro".

Danima kasnije, novoizabrani Bajden radio je u Vašingtonu kad mu je zazvonio telefon. "Bila je mlada žena na telefonu, bila je nervozna. Rekla mi je: ‘Morate odam da dođete kući. Dogodila se nesreća", prisjetio se u intervjuu 2020. godine.

Otprilike u 14.30 sati tog ponedjeljka, 18. decembra, Neila je sa troje djece zaputila se u Hokessin u Delaveru kako bi kupili božićnu jelku. Na prigradskom putu nije se zaustavila znak ‘STOP’ i išla je direktno u susret kamionu koji je vozio velikom brzinom. Njen ševrolet karavan kamion je udario bočno i odbacio 45 metara dalje.

Letci kampanje "Bajden za Senat" koji su još uvijek bili nagomilani u prtljažniku automobila bili su razbacani po cijelom putu, zajedno s djelovima stakla i automobila.

Bajden i žena
Izvor: Youtube/ CBS

Neilia i Naomi hitno su prebačene u opštu bolnicu Vilmington, ali bilo je prekasno. Proglašene su mrtvima čim su stigle. Bo i Hunter bili su teško povrijeđeni, ali su preživjeli. Bo je imao prelom noge, a Hanter frakturu lobanje.

Vozač kamiona koji je udario u automobil porodice Bajden, Kurtis Dan, u to vrijeme 33-godišnjak, prošao je bez povreda i oslobođen je optužbi kada je policija ustanovila da mu je Neilia slučajno stala na put. Dan je pokušao da izbjegne sudar, ali zbog brzine prevrnuo je kamion, a poslije sudara pritrčao je da pomogne Neiliji i djeci. Ali Bajden je bio ogorčen na čovjeka koji se sudario sa automobilom koji je vozila njegova pokojna supruga.

Bajden je postao udovac i samohrani otac s dva dječaka koja su bila mlađa od pet godina. Pao je u stanje duboke tuge i depresije, a kasnije je otkrio da je čak razmišljao o samoubistvu.

"Razmišljao sam o tome kako bi bilo lako samo da se ode do Memorijalnog mosta u Delaveru i jednostavno da se skoči s njega. Sve bi se završilo", priznao je pre četiri godine.

Bajden se u svoju prvu suprugu zaljubio na prvi pogled. Kada su se upoznali on je bio na početku fakulteta i prvi put ju je vidio tokom putovanja na Bahame. Primijetio je je kako se sunča u jednom ekskluzivnom rezortu na plaži.

"Kad se okrenula prema meni, vidio sam da ima predivan osmijeh i divne zelene oči. Bila je obasjana popodnevnim suncem i nije imala nijednu manu", napisao je Bajden u svojim memoarima 'Promises to Keep'.

Ubrzo su se zaljubili i započeli emotivnu vezu, a na njihovom vjenčanju u avgustu 1966. godine niko nije ni slutio da će ova ljubav biti okončana tragedijom samo šest i po godina kasnije. Bajden je Neiliu u intervjuu 1974. godine opisao kao 'najbolju prijateljicu, najveću saveznicu, senzualnu ljubavnicu.'

Bajdenu je druga supruga Džil pomogla da se izbori sa teškim trenucima i u braku su od 1977. godine. Zajedno su odgajali njegove sinove, a dobili su i ćerku Ešli. Njegov sin Bo preminuo je 2015. u 47. godini života od tumora na mozgu, piše 'Story.hr'