Svijet

AVION SKLIZNUO SA PISTE U NEPALU, POGINULO 18 LJUDI: Letjelica se zapalila, gust crn dim kulja u nebo

Autor Ivana Lazić

Mali avion skliznuo je sa piste u glavnom gradu Nepala, prilikom čega je poginulo najmanje 18 ljudi.

Izvor: x/Prerna Bhardwaj

Najmanje 18 ljudi je poginulo u srijedu kada se mali avion zapalio nakon što je skliznuo sa piste prilikom polijetanja iz glavnog grada Nepala Katmandua, javili su mediji i zvaničnici.

Avion je prevozio dva člana posade i 17 tehničara u grad Pokhara na održavanje, rekao je šef obezbjeđenja aerodroma Ardžun Čand Takuri.

List Katmandu post izvijestio je da je pet tijela izvučeno sa mjesta nesreće. Televizijski snimci pokazuju kako vatrogasci pokušavaju da ugase vatru i gust crni dim koji se diže u nebo.

"Letjelica se zapalila nakon što je skliznula sa piste na aerodromu u Katmanduu i sletjela u polje istočno od piste“, rekao je Takuri.

Avion je u vlasništvu lokalnog operatera Sauria Airlines, navode mediji. Sauria obavlja domaće letove u Nepalu sa dva regionalna aviona Bombardier CRJ-200, oba stara oko 20 godina, prema Flight Radar 24.

Nepal se našao na udaru kritike zbog loše bezbjednosti u vazduhu, a najsmrtonosniji incident dogodio se 1992. godine, kada se erbas pakistanske međunarodne erlajnze srušio u brdo na prilazu Katmanduu, pri čemu je poginulo 167 ljudi.

Nedavno su najmanje 72 osobe poginule u padu aviona Ieti u januaru 2023. godine, kada su piloti greškom isključili struju.