Svijet

PASOŠ OVE ZEMLJE PROGLAŠEN ZA NAJMOĆNIJI NA SVIJETU: Ima najveći međunarodni uticaj, evo ko je na drugom mjestu

Autor Ivana Lazić

Objavljena je lista najmoćnijih pasoša na svijetu za ovu godinu!

Izvor: Prpofimedia/Paul Christian Gordon/© Paul Christian Gordon

Singapurski pasoš upravo je proglašen za najmoćniji putni dokument na svijetu u kvartalnoj rang listi pasoša sa najvećim međunarodnim uticajem.

Sljedeći pasoši koji će se približiti svjetskoj popularnosti Singapura su pasoši Japana, Njemačke, Francuske, Italije i Španije, koji zajedno zauzimaju drugo mjesto i čiji građani mogu uživati u putovanju bez viza na 192 destinacije.

Zatim, na trećem mjestu na rang listi, slijede Južna Koreja, Švedska, Finska, Austrija, Irska, Luksemburg i Holandija, koje sve imaju privilegiju odlaska do 191 destinacije.

Velika Britanija, koja je držala prvo mjesto zajedno sa Sjedinjenim Državama, nalazi se na četvrtom mjestu (190 destinacija), pored Novog Zelanda, Norveške, Belgije, Danske i Švajcarske.

Australija i Portugal dijele peto mjesto (189 destinacija), dok su SAD pale na osmo mjesto, sa bezviznim pristupom za skromnih 186 destinacija.

Avganistan je dugo bio rangiran kao najslabiji pasoš na svijetu prema indeksu, ali sada njegovi građani mogu da putuju samo u 26 zemalja bez vize - što je najniži rezultat zabilježen u istoriji indeksa od skoro dvije decenije.

Kristijan Kelin, predsjednik kompanije Henlei & Partners, rekao je u saopštenju: "Globalni prosječan broj destinacija kojima putnici mogu pristupiti bez viza se skoro udvostručio sa 58 u 2006. na 111 u 2024. Međutim, globalni jaz u mobilnosti između onih na vrhu i dnu indeksa su sada širi nego što su ikada bili.

Najmoćniji pasoši za 2024

1. Singapur (195 destinacija)
2. Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Španija (192)
3. Austrija, Finska, Irska, Luksemburg, Holandija, Južna Koreja, Švedska (191)
4. Belgija, Danska, Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo (190)
5. Australija, Portugal (189)
6. Grčka, Poljska (188)
7. Kanada, Češka, Mađarska, Malta (187)
8. Sjedinjene Američke Države (186)
9. Estonija, Litvanija, Ujedinjeni Arapski Emirati (185)
10. Island, Letonija, Slovačka, Slovenija (184)