Svijet

"KIJEV JE SPREMAN DA PREGOVARA SA MOSKVOM": Oglasio se ministar - "U cilju postizanja poštenog i trajnog mira"

Autor Uroš Matejić

Ministar spoljnih poslova Ukrajine je rekao da je Kijev spreman da pregovara sa Moskvom oko trajnog mira.

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Kijev je spreman da pregovara sa Moskvom, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u razgovoru sa kineskim kolegom Vang Jijem, prenosi RIA.

"Ukrajinska strana je voljna i spremna da vodi dijalog i pregovore sa ruskom stranom, naravno, pregovori moraju biti racionalni i imati praktičan značaj, u cilju postizanja poštenog i trajnog mira", rekao je Kuleba, a prenosi portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova. Zauzvrat, Vang Ji je odgovorio napomenom da su nedavno i Moskva i Kijev "u različitom stepenu" izrazili spremnost za pregovore.

"Iako uslovi i prilike za to još nisu sazreli, mi podržavamo sve napore koji će promovisati mir i spremni smo da nastavimo da igramo konstruktivnu ulogu za prekid vatre i nastavak pregovora", naglasio je kineski diplomata, navodi RIA.

Ovo nije prva izjava posljednjih dana predstavnika kijevskog režima o njihovoj spremnosti za pregovore. Tako je prošle nedjelje Vladimir Zelenski priznao mogućnost mirnih pregovora sa Moskvom, uključujući i sa predsjednikom Vladimirom Putinom. On je naveo i da razumije potrebu da se sukob u Ukrajini što prije okonča.

Kako je objasnila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, retorika Zelenskog je povezana sa izbornim ciklusima u Sjedinjenim Državama. Moskva je više puta nagovijestila da je spremna za dijalog, ali je kijevski režim uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Pored toga, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da sada ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe u miroljubivi pravac. Apsolutni prioritet za Rusiju ostaje postizanje ciljeva, ali to za sada može da se postigne samo vojnim sredstvima.