Svijet

UKRAJINCI DRONOVIMA NAPALI TRAJEKT U RUSKOJ LUCI! Direktan pogodak, jedna osoba poginula, a više njih ranjeno

Autor Uroš Matejić

Luka se nalazi nekoliko kilometara od Kerčkog mosta koji spaja Rusiju i poluostrvo Krim.

Izvor: X/Andro/Printscreen

U napadu ukrajinskih dronova na trajekt u luci Kavkaz u Krasnodarskoj pokrajini, u južnoj Rusiji, jedna osoba je poginula, a više njih ranjeno, izjavio je gubernator Krasnodarske pokrajine Venijamin Kondratjev. Guverner Kondratjev rekao je da se trajekt zapalio u luci Kavkaz, ali da nema opasnosti od širenja požara, piše BBC. Luka se nalazi nekoliko kilometara od Kerčkog mosta koji spaja Rusiju i poluostrvo Krim, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014. godine.

"Jutros je u luci Kavkaz napadnut trajekt... Nažalost, među posadom i lučkim osobljem ima povrijeđenih i mrtvih", napisao je Kondratjev na svom Telegram kanalu i dodao da su hitne službe na terenu. Ukrajina je napala isto područje krajem maja, pogodivši naftni terminal u blizini luke Kavkaz. Područje oko ruskog mosta preko Kerčkog prolaza su ukrajinske snage u više navrata napadale od početka ruske invazije 2022.

Brodovi ruske mornarice bazirani na Krimu su potopljeni ili teško oštećeni. Ranije ovog mjeseca zvaničnik ukrajinske mornarice rekao je da je ruska crnomorska flota bila prisiljena da se premesti gotovo sve svoje ratne brodove sa okupiranog Krima u druge luke.

Ruski sistemi PVO tokom protekle noći su presreli i uništili 25 ukrajinskih dronova iznad Krima, Crnog mora, Brjanske i Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Po dve bespilotne letelice uništene su iznad Brjanske i Belgorodske oblasti, a 21 dron iznad Krima i Crnog mora, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev izjavio da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane odbili napad dronovima na grad i da je uništeno više od 15 bespilotnih letjelica. Prema njegovim riječima, nije bilo oštećenja infrastrukture. Inače, tokom noći je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila sedam bespilotnih letjelica tipa "šahed" i krstareću raketu koju je lansirala Rusija. Jedan ruski dron pogodio je važan infrastrukturni objekat u oblasti Sumi.