Svijet

"PROCESUIRALA SAM PRESTUPNIKE, DOBRO ZNAM TIPOVE KAO ŠTO JE TRAMP": Kamala Haris krenula u kampanju

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ona vjeruje u budućnost u kojoj nijedno dijete ne mora da raste u siromaštvu, gdje svaka osoba može da kupi dom, zasnuje porodicu i bude bogata, gde svaka osoba ima pristup plaćenom porodičnom odsustvu i pristupačnoj brizi o djeci.

Izvor: Erin SCHAFF / AFP / Profimedia

Američka potpredsjednica Kamala Haris održala je juče govor u predizbornom štabu demokrata u Vilmingtonu, dan nakon što je šef Bijele kuće Džo objavio da odustaje od izborne trke i podržava nju za stranačku predsjedničku nominaciju.

Glas Amerike prenosi da je Haris rekla da se kao bivša tužiteljka i ranije suočavala sa „prestupnicima" i dodala da SAD imaju izbor između njene vizije koja gleda u budućnost ili vizije bivšeg predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, za kojeg ona tvrdi da želi da vrati zemlju unazad.

Učiniću sve što je u mojoj moći da ujedinim našu Demokratsku partiju da ujedinimo našu naciju i da pobijedimo na ovim izborima. Imala sam prilike da proceuiram prestupnike svih vrsta. Predatore koji su zlostavljali žene, prevarante koji su pljačkali potrošače i prevarante koji su kršili pravila.Vjerujte mi kada kažem da dobro znam tipove kao što je Donald Tramp - rekla je Haris u saveznoj državi Delaver.

Ona je dodala da vjeruje u budućnost u kojoj nijedno dijete ne mora da raste u siromaštvu, gdje svaka osoba može da kupi dom, zasnuje porodicu i bude bogata, gde svaka osoba ima pristup plaćenom porodičnom odsustvu i pristupačnoj brizi o djeci.

Naša borba za budućnost je i borba za slobodu. Ako Tramp dobije priliku, potpisaće nacionalnu zabranu abortusa kako bi se abortus zabranio u svakoj državi, ali mi to nećemo dozvoliti. Suočavamo se sa pitanjima: U kakvoj zemlji želimo da živimo? U zemlji slobode, saosjećanja i vladavine zakona? Ili u zemlji haosa, straha i mržnje? - navela je Haris.

Bajden se skupu obratio putem telefonskog uključenja i izvinio se okupljenima što nije mogao da prisustvuje lično zbog infekcije koronavirusom.

On je rekao da je napuštanje izborne trke "prava stvar" i da će voditi kampanju potpredsjednice Haris.

Ona je prethodno u prvom obraćanju javnosti pozdravila rezultate koje je ostvario još uvjek aktuelni predsjednik.

Zaostavštini Džoa Bajdena protekle tri godine nema premca u savremenoj istoriji. U jednom mandatu je već premašio dostignuća većine predsjednike koji su služili dva mandata - rekla je Haris u ponedeljak na skupu u Bijeloj kući, koji je održan u čast univerzitetskih sportista.

U tom obraćanju nije direktno pominjala svoj status vodeće kandidatkinje za predsedničku nominaciju demokrata.

Gotovo sve istaknute demokrate, koje su se pominjale kao potencijalni kandidati za nominaciju, podržale su Haris, a juče je to učinila i Nensi Pelosi, bivša predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa i jedna od najuticajnijih demokrata sa najdužim stažom.