Svijet

OBAMINA PORUKA UNIJELA DRAMU U BIJELU KUĆU! Bajden mu još uvijek nije oprostio: Isto je uradio prije 4 godine

Autor Aleksandar Blagić

Ne smiruje se bura među Demokratama zbog povlačanje Džozefa Bajdena iz predsjedničke trke.

Izvor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što se aktuelni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden povukao iz predsjedničke trke samo četiri mjeseca prije predsjedničkih izbora, nastala je prava bura u Demokratskoj stranci. Odlazeći predsjednik SAD-a saopštio je da u potpunosti podržava potpredsjednicu Amerike Kamalu Haris, a "Nju Jork Tajms" piše kako bivši predsjednik Barak Obama unosi razdor među Demokrate.

"Džozef Bajden je bio jedan od najuspješnijih američkih predsjednika, kao i moj dragi prijatelj i partner. Plovićemo neistraženim vodama u danima koji dolaze. Ali imam neizmjerno povjerenje da će čelnici naše stranke uspjeti da stvore proces iz kojeg će izaći izvanredan kandidat", napisao je Obama na svom "X" nalogu, nekadašnjem "Tviteru".

Republikanci su njegovu izjavu protumačili kao "odbijanje". Međutim, ljudi bliski Obami, koji je zauzeo poziciju starijeg iskusnog državnika, kažu da nema potreba da se čita između redova i da Obama nije imao na umu alternativnog kandidata kada je donio odluku da ne podrži Kamalu Haris.

Prema pisanju ovog američkog lista, identičan stav imao je i prije četiri godine kada su Bajdenovi saradnici izvršili pritisak na njega da podrži rane demokratske izbore prije odustajanja senatora Bernija Sandersa. List dalje navodi da bi "prerana podrška" bila velika politička greška, odnosno dolivanje ulja na vatru.

Sa druge strane, Obama svoju ulogu u novonastaloj situaciji među Demokratama vidi kao pomoć u "brzom ujedinjenju stranke". Što se tiče Bajdena, on važi za ponosnu osobu koja i dalje u potpunosti nije oprostila Obami što je pružio tihu podršku bivšoj državnoj sekretarki Hilari Klinton 2016. godine jer vjeuje da je tada mogao da pobedi bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Obama je, navodno, izjavio da Bajden nije trebalo da učestvuje na predsjedničkim izborima 2020. godine. "Nju Jork Tajms" zaključuje tekst riječima da je Obama želio da cijela ova nedelja bude u potpunosti posvećena Bajdenu i da se na primjeren način obilježi njegov mandat i sva postignuća.