Svijet

"PROVJERA BORBENE GOTOVOSTI PRED MOGUĆOM KINESKOM INVAZIJOM": Sa Tajvana poletjeli borbeni i transportni avioni

Autor Uroš Matejić

Tajvan započeo vojnu vježbu "Han Kuang 40".

Izvor: YouTube/screenshot/US Military

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je kako vojne snage započinju vojnu vježbu "Han Kuang 40" u kojoj će se testirati sposobnost kako vazdušnih tako i kopnenih snaga. Kako je najavljeno, vježbe će se održati od 22. do 26. jula sa fokusom na realne borbene scenarije i noćna dejstva.

"Ovakve vrste vježbi održavaju se redovno od 1984. godine kako bi se provjerila borbena gotovost Tajvana pred mogućom kineskom invazijom", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prvog dana iz baza su poletjeli različiti tipovi borbenih i transportnih aviona Ratnog vazduhoplovstva radi brze prelazne provjere borbene gotovosti. Ministarstvo odbrane Tajvana je naglasilo da je očuvanje borbene moći osnova za kasniji borbeni razvoj.

"Ove godine, simulirani 'neprijateljski napad' mogao bi da se desi u bilo kom trenutku ili sa bilo kojim raspoloživim sistemima kako bi se bolje simulirali stvarni uslovi na bojnom polju", navodi se.

U prethodnim vježbama organizovanim na Tajvanu, vojnici Komande avijacije i specijalnih snaga i marinci često su igrali ulogu "crvenih" trupa. S druge strane, ostale vojne jedinice u ovakvim simulacijama su predstavljale "plave" trupe, koje su u ovom slučaju imale odbrambeni karakter.