Svijet

VOJSKA JE I DALJE NA ULICAMA, POLICIJSKI ČAS JE NA SNAZI! Krvave demonstracije UTIHNULE,a vrhovni sud donio VAŽNU odluku

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Nakon sukoba između demonstranata i vlade zbog kvota u javnoj službi, u kojima je poginulo više od stotinu ljudi, vrhovni sud Bangladeša danas je promijenio vladin model zapošljavanja.

Izvor: screenshot

Prema presudi, 93 odsto radnih mijesta mora da se temelji na zaslugama, pet odsto ide potomcima vojnika koji su se 1971. izborili za nezavisnost Bangladeša od Pakistana, a dva odsto osobama iz etničkih manjina ili onima s invaliditetima.

Demonstracije su predvodili studenti

U izvornom sistemu kvota više od polovine poslova u javnom sektoru bilo je rezervisano za te posebne grupe. Demonstranti su smatrali da se tako daje prednost pristalicama dugogodišnje premijerke Šeiki Hasine i njene Avami lige.

Demonstracije su predvodili studenti, koje posebno ljuti nedostatak kvalitetnih poslova i radnih mijesta. U zemlji sa više od 170 miliona stanovnika visoki su i nezaposlenost i inflacija.

Po pisanju Al Džazire, vođe protesta rekli su da pozdravljaju presudu, ali da se ne kane da prekinu demonstracije sve dok uhapšeni opozicioni čelnici i studenti ne budu oslobođeni, a vladini zvaničnici koje smatraju odgovornima za gušenje protesta ne podnesu ostavke.

Broj mrtvih u protestima premašio 110

Vlada je pozdravila presudu vrhovnog suda, a ministar pravosuđa Anisul Hake novinarima je kazao da je to vrlo razborita presuda i da će se sprovesti u najkraćem roku.


Lokalni mediji prenijeli su da je broj mrtvih u nasilnim sukobima od utorka premašio 110. I dalje su u prekidu internet i slanje tekstualnih poruka, što je naciju odsjeklo od ostatka svijeta.

Ulicama patroliraju vojnici, policijski čas se nastavlja, a u ponedeljak je praznik.