Svijet

RUSI OSVOJILI GRAD! Ukrajinske snage se predale: Palo poslednje uporište!

Autor Miloš Škrbić

Grad, smješten oko 25 kilometara zapadno od grada Donjeck pod okupacijom Rusa, u ruskim je rukama izuzev nekoliko ulica, objavio je TASS pozivajući se na vojne izvještaje.

Izvor: Twitter/screenshot

Ruski vojnici zauzeli su cijeli grad Krasnohorivka zapadno od grada Donjecka, što predstavlja nastavak napredovanja u istočnoj Ukrajini, objavila je ruska državna novinska agencija TASS. Grad, smešten oko 25 kilometara zapadno od grada Donjeck pod okupacijom Rusa, u ruskim je rukama izuzev nekoliko ulica, objavio je TASS pozivajući se na vojne izveštaje.

Navodi se da su se ukrajinske snage predale i da su zarobljene. U gradu je još bilo puno civila, a neki od njih odvedeni su u druge djelove regije koje je okupirala Rusija, naveo je TASS. Ruske snage izveštavaju poslednjih nedelja o postupnom napredovanju u regiji.

Vojni kanal Deep State, koji se smatra bliskim ukrajinskoj vladi, potvrdio je napredak na aplikaciji Telegram. Nakon ruskog zauzimanja Marinke krajem 2023. i pada Avdijivke u februaru 2024., Krasnohorivka je bio poslednje uporište Ukrajine u ovom sektoru bitke.

Rusi pokrenuli veliki napad

Selo Prohres sjeverozapadno od Donjecka palo je u ruke ruskih snaga nakon otprilike tri mjeseca borbe, navodi vojni kanal. Ruske snage pokrenule su veliki napad u petak, a ukrajinske snage su se povukle, navodi se u izvještaju. Nema službene potvrde o teritorijalnim gubicima s ukrajinske strane. Ali obije strane izvijestile su o obaranju više dronova. Otprilike petina teritorija Ukrajine je pod kontrolom Rusije.

Izvor: Marek M. Berezowski / AFP / Profimedia

Iako je Rusija formalno anektirala regije Donjeck, Luhansk, Zaporižje i Herson protivno međunarodnom pravu, ona nema punu kontrolu nad njima. Nakon što je 2014. okupirala poluostrvo Krim i djelove Donjecka i Luhanska, Rusija je u februaru 2022. pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, koja se odupire uz zapadnu vojnu i finansijsku pomoć.

Rusija napala i Kijev

Podsjetimo, Rusija je napala I Kijev dronovima peti put u dvije nedelje, a ukrajinski sistemi protivvazdušne obrane oborili su sve projektile pre nego što su dospeli do glavnog grada Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska. Nema žrtava ni prijavljene značajne štete, objavio je na Telegramu Sergij Popko, šef vojne uprave Kijeva.

"Ovi sistematski napadi bespilotnim letjelicama još jednom pokazuju da osvajač aktivno traži priliku za napad na Kijev", rekao je Popko. "Testiraju nove taktike, traže nove rute prilaza glavnom gradu, pokušavaju razotkriti lokaciju naše protivvazdušne obrane", dodao je.

Ukrajinske vazdušne snage objavile su na Telegramu da su njihovi sistemi protivvazdušne obrane uništili 35 od 39 dronova i dve krstareće rakete koje je Rusija lansirala preko noći. Ciljala je 10 ukrajinskih regija, dodali su.

Rusija je lansirala tri balistička projektila Iskander, objavile su ukrajinske vazdušne snage, ali nisu otkrile što se s njima dogodilo. Vojna uprava regije Sumi na sjeveroistoku Ukrajine koja graniči s Rusijom objavila je na Telegramu da je ruski projektil oštetio ključnu infrastrukturu u okrugu Šostkinskij. Rusija se zasad nije oglasila o napadima.