Svijet

RUSKI BORBENI AVIONI PRESRELI AMERIČKE STRATEŠKE BOMBARDERE! Lovci hitno dignuti iznad Barencovog mora na Arktiku

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Rusija je saopštila da je digla borbene avione kako bi spriječili dva američka strateška bombardera da pređu granicu iznad Barencovog mora na Arktiku.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Silja Pluton

Moskou tajms prenosi navode AFP da američka vojska rutinski izvodi letove iznad međunarodnih voda i za te operacije tvrdi da se izvode u neutralnom vazdušnom prostoru i u skladu sa međunarodnim pravom.

Naviodi se da je Moskva poslednjih mjeseci počela agresivnije da odgovara na ove vježbe i u junu je upozorila da letovi američkih dronova iznad Crnog mora donose rizik koji može da dovede do "direktnog" vojnog okršaja.

Rusko Ministarstvo odbrane je navelo da su borbeni avioni dignuti kako bi se presrela "vazdušna meta koja se približavala državnoj granici Ruske Federacije".

- Posade ruskih borbenih aviona identifikovale su vazdušnu metu kao par strateških bombardera B-52H Ratnog vazduhoplovstva SAD. Kako su se ruski borbeni avioni približili, američki strateški bombarderi su korigovali kurs ljeta, pomjerivši se i potom se i sklonivši od ruske državne granice - saopšteno je iz Moskve.