Svijet

"OVO JE BRUTALNA AGRESIJA, SLIJEDI ODGOVOR": Strahoviti napadi Izraela u Jemenu, sve gori, ima mnogo povrijeđenih!

Autor Nevena Davidović

Žestoki napadi izraelskih snaga na položaje Huta u Jemenu.

Izvor: X/@visegrad24/@orfialkov/Screenshot

Izrael je pokrenuo vazdušne napade na Hute u Jemenu, dan nakon što je dron koji je grupa lansirala pogodio Tel Aviv. Ministar odbrane Joav Galan rekao je da njegova zemlja ovim napadom želi da "pošalje poruku". Izrael je izveo napad na luku u gradu Hodejda borbenim avionima F-15 i F-35.

"Požar koji trenutno gori u Hodejdi vidi se širom Bliskog istoka i poruka je jasna", rekao je on.

Zvaničnik Huta Muhamed Abdulsalam je izvijestio o "brutalnoj izraelskoj agresiji na Jemen". On je rekao da su napadi imali za cilj da izvrše pritisak na Hute da prestanu da podržavaju Palestince u Gazi.

"To se neće dogoditi", rekao je. Prema tvrdnjama Huta, najmanje 80 ljudi je ranjeno.

"Ratni avioni IDF-a napali su vojne ciljeve terorističkog režima Huta u oblasti luke Hodeida u Jemenu kao odgovor na stotine napada izvršenih na Državu Izrael posljednjih mjeseci", navodi se u saopštenju IDF-a.

Izraelski vojni zvaničnik rekao je da su pogođene dvije mete, uključujući energetsku infrastrukturu. Izrael je obavijestio svoje saveznike uoči napada, koji su izveli borbeni avioni F-15 i bezbjedno se vratio u Izrael.

To je prvi put da je Izrael direktno odgovorio na, kako kaže, stotine jemenskih bespilotnih i raketnih napada usmjerenih na njegovu teritoriju posljednjih mjeseci. Vlada u Sani predvođena Hutima saopštila je da je Izrael pogodio skladišta nafte u blizini obale, kao i obližnju elektranu. Rečeno je i da ima žrtava. Vrhovni politički savjet jemenskog pokreta Huti ubrzo je zaprijetio "efikasnim odgovorom" na izraelske vazdušne napade.

Govoreći nakon napada, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će se njegova zemlja braniti "svim sredstvima".

"Svako ko nam naudi platiće veoma visoku cijenu za svoju agresiju", rekao je on u televizijskom obraćanju, tvrdeći da je luka ulazna tačka za iransko oružje.

Podsjetimo, juče je stambeni blok u Tel Avivu pogođen, kako je rekao izraelski vojni zvaničnik, dron iranske proizvodnje, koji je modifikovan da leti na velike udaljenosti. Huti su preuzeli odgovornost za napad i najavili nove napade.

U napadu je poginuo 50-godišnji muškarac koji se nedavno doselio u Izrael iz Belorusije, a povrijeđeno je još osam osoba.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je Izrael "danas zadao ozbiljan udarac terorističkoj organizaciji koju podržava Iran u Jemenu" i upozorio da će "udariti svakoga ko ih udari". On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da "maksimalizuje sankcije Iranu".

"Iran podržava, obučava i finansira terorističku organizaciju Huti kao dio svoje regionalne mreže terorističkih organizacija čiji je cilj napad na Izrael“, rekao je on. Iran je glava zmije - sada se mora zaustaviti", dodao je Kac.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da je američki predsjednik Džo Bajden obaviješten o "događajima" na Bliskom istoku. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće rekao je da SAD nisu koordinisale sa Izraelom u vezi sa vazdušnim napadima, ali je dodao da SAD u potpunosti priznaju "pravo Izraela na samoodbranu".