Svijet

SANDRA IZLAZI IZ ZATVORA POSLIJE 43 GODINE! Drogirana priznala zločin koji nije počinila, iza svega stoji policajac

Autor Nevena Davidović

Sandra je nevina provela 43 godine u zatvoru, sad izlazi na slobodu.

Izvor: Youtube/IIPPIorg/Printscreen

Amerikanka Sandra Heme (64) puštena je na slobodu nakon što je u zatvoru provela 43 godine zbog ubistva koje nije počinila.

Sandra je imala 20 godina kada je proglašena krivom za ubistvo bibliotekarke Patricije Ješke iz Misurija u novembru 1980. godine. Osuđena je na doživotni zatvor. Nije bilo dokaza koji bi je povezivali sa zločinom osim priznanja koje je dala pod dejstvom jakih sedativa u psihijatrijskoj bolnici, prenosi BBC .

Sandra, koja sada ima 64 godine, je žena koja je najduže provela u zatvoru u istoriji SAD zbog zločina koji nije počinila, rekli su njeni advokati. Njen pravni tim je rekao da su zahvalni što je konačno ponovo sa svojom porodicom i da će nastaviti da se bori da spere ljagu sa svog imena. Iako više nije u zatvoru, njen slučaj se još razmatra.

Pregledom dosijea utvrđeno je da je lokalna policija ignorisala dokaze koji su direktno upućivali na jednog od njihovih policajaca, Majkla Holmana, koji je kasnije završio u zatvoru zbog drugog zločina i umro 2015.

Njegov kamion je viđen u tom području na dan ubistva, njegov alibi nije mogao biti potvrđen, a koristio je kreditnu karticu Patricije Ješke nakon što je tvrdio da ju je pronašao u jarku.

Izvor: Neil Nakahodo/TNS via ZUMA Press / Profimedia

U Holmanovoj kući pronađen je i par prepoznatljivih zlatnih minđuša koje je identifikovao otac ubijene Patricije. Ništa od ovoga nije bilo poznato Sandrinom pravnom timu u to vrijeme.

Nekoliko puta je ispitivana u policiji pod dejstvom antipsihotika nakon što je završila na liječenju u psihijatrijskoj bolnici. Tamo je išla na liječenje od svoje dvanaeste godine.

Njeni odgovori su bili "prosti" i "ona je bila potpuno nesvjesna onoga što se dešava", pokazuju sudski spisi, a ponekad je jedva držala glavu i patila je od grčeva mišića, što je bila nuspojava ljekova.

Prema podacima iz istrage, ne postoji nijedan forenzički dokaz koji je povezuje sa ubistvom. Nije imala motiv i nije bilo svjedoka koji bi je povezivali sa ovim zločinom.