Svijet

RUSI POVLAČE RATNE BRODOVE SA KRIMA?! Kijev "udario" na Moskvu: "Zapamtite ovaj dan"

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Poslednji ruski pomorski patrolni brod napustio je okupirani Krim i "najverovatnije" će biti baziran na drugom mjestu, kaže ukrajinska mornarica.

Izvor: Kurir / Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

To je navodno rezultat usaglašene vojne kampanje protiv Putinovih baza na poluostrvu na Crnom moru.

Viceadmiral Aleksij Neižpapa, šef ukrajinske mornarice, rekao je Rojtersu ranije ovog mjeseca da je Rusija bila prinuđena da vrati skoro sve svoje borbeno spremne ratne brodove sa okupiranog Krima, prenosi "Independent".

"Poslednji patrolni brod Crnomorske flote Ruske Federacije upravo juri sa našeg Krima. Zapamtite ovaj dan" rekao je portparol mornarice Dmitro Pletenčuk na Fejsbuku.

Upitan da pojasni da li je to trajan potez, Pletenčuk je rekao Rojtersu: "Najvjerovatnije je riječ o prelazu između baza", dodajući da Moskva obično ne šalje brodove na otvoreno more bez razloga. Rekao je da je oznaka broda projekat 1135.

Iako nema na raspolaganju veće ratne brodove, Ukrajina je koristila rakete i pomorske bespilotne letjelice da nanese značajnu štetu ruskoj Crnomorskoj floti, čije je sjedište već dugo u Sevastopolju na poluostrvu koje je Moskva zauzela 2014.

Ruske vlasti u prošlosti nisu odgovorile na zahteve za komentar o ukrajinskim tvrdnjama o napredovanju u Crnom moru.

Kijev je uništio ili oštetio 27 ruskih mornaričkih brodova, rekao je Neižpapa. U maju su ukrajinske vlasti saopštile da su uništile poslednji ruski ratni brod naoružan krstarećim projektilima koji je bio stacioniran na poluostrvu.